"NOVO" DJELO

Objavljena zbirka priča "Finov hotel" Džejmsa Džojsa

Zbirka "Finn's Hotel" (Finov hotel), u izdanju male izdavačke kuće lthys Press, sadrži priče nastale 1923. godine
1 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2013. 17:10h

Zbornik pripovjedaka Džejmsa Džojsa, priča koje su do sada bile nepoznate široj publici, a napisane su nedugo nakon romana "Uliks", objavljene su prvi put u Irskoj.

Period zaštite autorskih prava na Džojsova djela okončan je 2011. godine 70 godina nakon njegove smrti, pa su priče mogle biti objavljene

Zbirka "Finn's Hotel" (Finov hotel), u izdanju male izdavačke kuće lthys Press, sadrži priče nastale 1923. godine, a mnogi njihovi karakteri pojavljuju se kasnije u uticajnom Džojsovom romanu "Fineganovo bdenje".

Do sad su objavljene samo kao fragmenti 1963. godine (u knjizi A First-Draft Version of Finnegans Wake, koju je priredio David Hayman). Roman "Fineganovo bdenje", čija je radnja smještena u svijet snova, jedno je od najsloženijih djela u istoriji svjetske književnosti.

Posljednje Džojsovo djelo koje je objavljeno za njegova života obiluje lingvističkim eksperimentima, aluzijama i asocijacijama, a pisac je radio na njemu više od 15 godina.

Zbornik "Finn's Hotel" izlazi uoči praznika knjige koji se u Dablinu

Istraživači Džojsovog stvaralaštva uglavnom se slažu u tome da pripovjetke koje su sada objavljene u zbirci "Finn's Hotel" nisu bile nacrt za roman "Fineganovo bdenje". Iako su napisane kao samostalne cjeline, samo su odlomci iz njih bili uključeni u roman.

Stručnjaci za značajni i složeni književni opus jednog od najvećih i najuticajnijih svjetskih pisaca XX vijeka nisu do sada imali jedinstven stav o tome da li ovih desetak priča treba objaviti u zasebnoj zbirci ili ne.

Period zaštite autorskih prava na Džojsova djela okončan je 2011. godine 70 godina nakon njegove smrti, pa su priče mogle biti objavljene. Većina ih je i pronađena davno, a tri su otkrivene u Parizu 2004. godine i pripadaju Nacionalnoj biblioteci Irske.

Zbornik "Finn's Hotel" izlazi uoči praznika knjige koji se u Dablinu, kao i u još dvadesetak gradova širom evropskog kontinenta, obilježio 16. juna kao Blumov dan (Bloomsday). Praznik je nazvan imenom glavnog junaka romana "Uliks", Leopolda Bluma.