Skulpture i grafike Henrija Mura na Cetinju

"Cilj izložbe je da se predstavi manje poznat, ali jednako briljantan rad Henrija Mura u polju grafike", rekla je istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević
1 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2013. 16:36h

Izložba grafika i skulptura Henrija Mura, jednog od najznačajnijih vajara XX vijeka, koju organizuju Britanski savjet u Crnoj Gori i Narodni muzej Crne Gore, biće otvorena u ponedjeljak 17. juna u 20 sati u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Dado Đurić" na Cetinju.

Postavku čini osamdeset grafika i šest skulptura manjih dimenzija grupisanih u osam tematskih cjelina, uključujući i poznate lajtmotive Majka i dijete, Ležeća figura i Organska forma.

Grafike, koje će prvi put biti u prilici da pogleda likovna publika u Crnoj Gori, dio su veće kolekcije Britanskog savjeta koja obuhvata preko 200 radova, koje je Henri Mur poklonio Savjetu 1984. godine za pedesetogodišnjicu postojanja, kao gest zahvalnosti za dugogodišnju podršku i saradnju.

U toku izložbe biće otvorena i radionica za studente Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja

"Cilj izložbe je da se predstavi manje poznat, ali jednako briljantan rad Henrija Mura u polju grafike. Pored monumentalnih skulptura po kojima je Mur uglavnom poznat, umjetnikov opus obuhvata preko šest hiljada grafika koje se danas nalaze u Peri Grinu, Murovom nekadašnjem studiju, a danas sjedištu Fondacije 'Henri Mur'", prokomentarisala je istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević.

Izložbu će pratiti zanimljiv program, pa će tako specijalni gost biti Dejvid Mičinson, najbliži i dugogodišnji Murov saradnik i direktor zbirki grafika i skuplutra Fondacije "Henri Mur" koji se nedavno penzionisao sa te pozicije ali nastavlja da intenzivno promoviše Murovo djelo.

U toku izložbe biće otvorena i radionica za studente Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja, na kojoj će raditi grafike inspirisane Murovim djelom, a vodiče je umjetnica Sara Džilet. Prateći program obuhvata i umjentičke radionice za djecu kao i prikazivanje dokumentarnog filma "Umjetnost Henrija Mura".

Bonus video: