VOLIM TE CRVENO

Koliko boje utiču na prodaju umjetnina

Da je boja važna tvrdi i Bret Gorvi iz aukcijske kuće “Christie's” koji je čak i napravio rang listu boja, od najmanje do najviše isplativih
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2013. 17:33h

Osim seksa, tržištem umjetnina vlada i crvena boja. Tako bar tvrdi Filip Huk, jedan od stručnjaka čuvene aukcijske kuće “Sotheby’s”.

Da je boja važna tvrdi i Bret Gorvi iz aukcijske kuće “Christie's” koji je čak i napravio rang listu boja, od najmanje do najviše isplativih

Najavljujući dugo očekivano aukcijsko veče zakazano za 19. jun u Londonu, Huk otkriva da su analize zaposlenih u kući “Sotheby’s” pokazale da, što je važnija uloga crvene boje na ponuđenoj slici, to će se skuplje prodati. Prema njegovim riječima, ta važnost crvene dolazi od jednostavne činjenice da mnogi tu boju smatraju bojom seksa.

Ova teza biće provjerena 19. juna kada se bogataši budu nadmetali u tome ko će ponuditi veću cijenu za sliku Pita Mondrijana “Kompozicija sa crvenom, žutom i plavom” iz 1927. godine, piše “The Times”.

“Ta je slika veoma posebna jer sadrži tri osnovne boje – crvenu, plavu i žutu, koje se najviše traže na aukcijama”, objašnjava Huk. “Nikada to nije zvanično dokazano, ali je više puta potvrđivano. I nije riječ samo o Mondrijanu, za primjer se mogu uzeti i Pikasove slike.”

Slika “Kompozicija sa crvenom, žutom i plavom” trebalo bi da dostigne vrijednost od sedam i po miliona eura, dok će djelo “Muzika/Crveni orkestar” Salvadora Dalija najvjerovatnije biti prodato za oko pet miliona eura.

“Naravno da se ovo pravilo različito primjenjuje u odnosu na različite umjetnike, ali mislim da je crvena vjerovatno najpoželjnija boja koju možete da imate na aukciji”, zaključuje Huk.

I Tompson i Huk saglasni su u tome da, kada je riječ o životinjama, postoji nezvanična hijerarhija

Da je boja važna tvrdi i Bret Gorvi iz aukcijske kuće “Christie's” koji je čak i napravio rang listu boja, od najmanje do najviše isplativih: crna, zelena, žuta, plava, bijela, crvena.

“Kada je Vorhol u pitanju, situacija se mijenja i zelena predvodi listu. Zelena je boja novca”, objašnjava on navodeći ovaj primjer kao izuzetak koji potvrđuje pravilo. Ekonomski analitičar Don Tompson u svojoj knjizi “The $12 Million Stuffed Shark” navodi boju kao jednu od sedam odlučujućih stavki koje utiču na cijenu umjetničkih djela.

“Portret atraktivne žene ili djeteta bolje će proći na aukciji nego portret starije žene ili neprivlačnog muškarca”, objašnjava Tompson. “Primjera radi, narandžasta verzija Vorholove Merilin Monro biće prodata za dvadeset puta veću cijenu nego podjednako vrijedan portret Ričarda Niksona.”

I Tompson i Huk saglasni su u tome da, kada je riječ o životinjama, postoji nezvanična hijerarhija. “Rasni pas vrijedi više od mješanca, a trkački konji više od običnih konja”, piše Tompson. “Postoji čak i jedno veoma specifično pravilo koje je ustanovio njujorški diler umjetninama – slike sa kravama se nikada neće prodavati. Nikada.”