Bijenale arhitekture u Veneciji trajaće šest mjeseci

“Nakon nekoliko Bijenala koji su se odvijali pod znakom savremenosti, okrenućemo se istoriji, na arhitektonske elemente bez kojih ne bismo mogli"
78 pregleda 0 komentar(a)
Rem Kolhas, Foto: Thesuperslice.com
Rem Kolhas, Foto: Thesuperslice.com
Ažurirano: 12.06.2013. 08:57h

Venecijanski bijenale arhitekture trajaće dvostruko duže. Umjesto uobičajena tri mjeseca, tokom 2014. godine manifestacija će trajati punih šest mjeseci. Sada će eksponate s Bijenala arhitekture publika moći da razgleda od juna do novembra, a ne, kako je do sada bila praksa, do avgusta.

"Arhitektonske osnove i istorija razvoja nacionalnih škola tokom posljednjih sto godina zahtijevaju dugo i pomno proučavanje"

Produženi Bijenale arhitekture počeće “Osnovama”. Upravo je tu temu predložio novi kustos Venecijanskog bijenala 2014. godine, predsjednik arhitektonskog biroa OMA, Holanđanin Rem Kolhas čije je imenovanje na taj prestižni položaj službeno potvrđeno osmog januara ove godine.

“Nakon nekoliko Bijenala koji su se odvijali pod znakom savremenosti, okrenućemo se istoriji, na arhitektonske elemente bez kojih ne bismo mogli da zamislimo nijedno zdanje u svim periodima svjetske istorije“, izjavio je Rem Kolhas.

Arhitektonske osnove i istorija razvoja nacionalnih škola tokom posljednjih sto godina zahtijevaju dugo i pomno proučavanje, a posjetiocima Bijenala dvostruko više vremena za njihovo upoznavanje.

Bonus video: