Ajfelova kula - najveći instrument na svijetu

"Srećom, sve ide odlično, već smo pronašli gomilu različitih tonova i zvukova“, rekao je kompozitor Bertoloci
1 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2013. 11:19h

Zvuči nevjerovatno, ali i Ajfelova kula može biti muzički instrument poput gitare, violončela ili klavira. Čekići, najrazličitije udaraljke, žice i neobični zvuci – sve to na visini od trista metara iznad Marsovih polja.

“Različite dimenzije tornja daju različite tonove"

Nagrađivani kompozitor poznat po eksperimentisanju sa instrumentima i muzičkim žanrovima, Džozef Bertoloci od kraja maja boravi u Parizu ne bi li zasvirao na, kako kaže, najvećem instrumentu na svijetu.

Sa timom saradnika on sakuplja najrazličitije zvuke nastale “sviranjem“ Ajfelove kule, koje će potom uobličiti u jedinstvenu kompoziciju. Cio projekat nazvan je “Tower Music“, a Bertolociju je trebalo četiri godine rada i truda da najzad zasvira na Ajfelovoj kuli.

Ideju za pariski eksperiment dobio je od svoje supruge, prije skoro deset godina

Bez kontakata u Parizu, ali i sa veoma malo novca na raspolaganju, godinama se trudio da sprovede svoju ideju u djelo.

“Različite dimenzije tornja daju različite tonove. Ako radite sa većom površinom, onda će ona vibrirati sporije i duže, pa ćete dobiti dublji ton“, objašnjava Bertoloci. On objašnjava da je prvi muzički susret sa Ajfelovom kulom bio ispunjen strahom, jer prije dobijanja dozvole sve što je imao bilo je svedeno na teorije i pretpostavke.

“Šta bih radio da sam ’našao’ petsto istih tonova? Srećom, sve ide odlično, već smo pronašli gomilu različitih tonova i zvukova“, dodaje Bertoloci. Ovaj dobitnik Gremi priznanja i ranije je sprovodio slične eksperimente, poput projekta “Bridge Music“ kada je “svirao“ na mostu Frenklina Ruzvelta u Njujorku.

Ideju za pariski eksperiment dobio je od svoje supruge, prije skoro deset godina.

Premijera komada “Tower Music“ zakazana je za 2014. godinu, kada će se koncertom obilježiti 125 godina Ajfelove kule.

Galerija

Bonus video: