Umro škotski pisac Ian Benks

Benks je od svoje izdavačke kuće zatražo da ranije objavi posljednji napisani roman „The Quarry“ (Kamenolom), koji je počeo pisati prije saznanja da boluje od opake bolesti
92 pregleda 0 komentar(a)
Ian Benks, Foto: Orbitbooks.net
Ian Benks, Foto: Orbitbooks.net
Ažurirano: 10.06.2013. 10:24h

Jutros je preminuo poznati škotski pisac Ian Benks (59).

Popularnom piscu SF romana i novela Benksu je u aprilu ove godine dijagnostifikovan karcinom na žučnoj kesi, a doktori su i upozorili da bi njegov život mogao uskoro biti okončan.

Izdavačka kuća Little Brown Book je objavila da je eanks svojim djelima postao neizostavni dio literature britanske književnosti, a list Times ga je 2008. godine uvrstio među 50 najboljih britanskih pisaca od 1945. godine.

Benks je od svoje izdavačke kuće zatražo da ranije objavi posljednji napisani roman „The Quarry“ (Kamenolom), koji je počeo pisati prije saznanja da boluje od opake bolesti, a koji će se na policama knjižara naći 20. juna.

Većina Benksovog science fiction opusa se bavi velikom civilizacijom, koju je detaljno opisao u šest romana i brojnim novelama.

Za života je objavio 26 romana, od kojih su neki završili kao TV serije, radiodrame ili pozorišne predstave. Prvi roman „The Wap Factory“ (Osinja fabrika) objavljen je 1984.godine, a sa žanrom naučne fantastike je počeo 1987. godine kada je napisao roman "Consider Phlebas" (Sjeti se Phlebasa), nastavio sa "Player of Games" (Igrač igara).

Bonus video: