Popović o priči "Omča": Moć intimne relikvije

Poznati slikar o priči za koju je dobio drugu nagradu na 48. konkursu hrvatskog Večernjeg lista
80 pregleda 0 komentar(a)
Dimitrije Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dimitrije Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.06.2013. 08:11h

Poznati crnogorsko-hrvatski slikar Dimitrije Popović posljednjih godina je jedan od najnagrađivanijih autora na konkursu hrvatskog Večernjeg lista za kratku priču. Pored svestranog likovnog izraza, Popović već decenijama piše kratke priče, knjige likovnih eseja, a objavio je i jedan roman. Posljednjih godina već je nagrađen drugom i trećom nagradom “Ranko Marinković” Večernjeg lista, a ovoga puta druga nagrada mu je dodijeljena za dramatičnu ljubavnu priču “Omča”.

Popović književno priznanje, u intervjuu objavljenom u Večernjem listu, komentariše kao veliku čast, a za priču kaže da je najvažnije da živi u svijesti onih koji je pročitaju.

“To i jeste smisao pisanja. Kratka forma izraza kao što je Večernjakova kratka priča omogućuje autoru da ono što napiše može pročitati velik broj ljudi. S druge strane, ova je kratka forma književnog izraza kreativno izazovna”, komentariše Popović.

“Priča ‘Omča’ bazira se dijelom na stvarnom događaju. Mladi nesretni kartaš se vješa jer je u nemogućnosti isplatiti izgubljeni novac u dogovorenom roku. On zna da je partner iz fatalne partije pokera bešćutni tip koji je spreman ubiti ga. Drugi je dio priče izmišljen, ali proizlazi takođe iz stvarnosti. U oproštajnom pismu svojoj nesuđenoj ženi nesretni kartaš piše neka čuva komad konopa kojim se objesio jer će u tom predmetu moći osjetiti dio njega. Na dan vjenčanja s drugim čovjekom ona, mladenka, veže oko golog struka taj komad konopa i potom oblači vjenčanu haljinu. Djeluje morbidno, ali je moguće i stvarno. Postoje ljudi koji kao intimne relikvije nose uza se kakav predmet, dio odjeće ili slično što ih veže upravo snagom stvarnosti predmeta za voljenu osobu”, ističe Popović najavljujući i novu kratku priču pod nazivom “Noga”, koju priprema za sljedeći 49. konkurs Večernjeg lista.

Nova knjiga koju priprema likovni umjetnik, koji je nedavno na Cetinju postavio svoj spomenik Petru II Petroviću Njegošu, je kratki roman “Ljubičasto ogledalo” koji se bavi temom transplantacije, odnosno doniranjem ljudskih organa.

Bonus video: