Baršim letio preko 240 centimetara

Više od Baršima u istoriji su skočili samo rekorder sa Kube, Havijer Sotomajor (245), Šveđanin Patrik Sjeberg (242) i Rus Igor Paklin (241)
160 pregleda 0 komentar(a)
Mutaz Esa Baršim, Foto: IAAF
Mutaz Esa Baršim, Foto: IAAF
Ažurirano: 03.06.2013. 10:33h

Atletičar iz Katara Mutaz Esa Baršim pobijedio je na mitingu Dijamantske lige u američkom Judžinu u skoku uvis sa preskočenih 240 centimetara.

Bronzanog sa OI u Londonu, koji će 24. juna napuniti 22 godine, ovaj skok je uveo u istoriju atletike kao prvog skakača koji je u posljednjoj deceniji preskočio 240 centimetara.

On je tek osmi skakač kojem je to uspjelo, a prvi nakon Rusa Vjačeslava Voronjina avgusta 2000. godine u Londonu.

Više od Baršima u istoriji su skočili samo rekorder sa Kube, Havijer Sotomajor (245), Šveđanin Patrik Sjeberg (242) i Rus Igor Paklin (241).

Osim Bašara i Voronjina, 240 su preskočili i Ukrajinac Rudolf Povarnicin, Rumun Sorin Matei i Amerikanac Čarls Ostin.

"Ovo je bilo prvo takmičenje na kojem sam nastupio bez mojeg trenera Stanislava Ščirba. Star je i teško podnosi duga putovanja, i presrećan sam što je konačno zadovoljan".

"Rekao mi je to, nakon što je gledao moj nastup na televiziji. Sjećam se da je bio nezadovoljan kada sam preskočio 235 centimetara. A nijesam očekivao da mogu preko granice snova, pošto sam bio jako umoran".

"Odlučio sam da probam, jer su mi prethodni dobri skokovi ubrizgali dozu adrenalina. Pomislio sam, pa to je samo jedan pokušaj, i nije važno šta će biti", prisjetio se azijski rekorder, Baršim.

Bonus video: