Devet godina bez pravde: Ne zna se ko je naredio ubistvo Duška Jovanovića

Jedini osuđen je saizvršilac likvidacije, nekadašnji karatista Damir Mandić
100 pregleda 17 komentar(a)
Duško Jovanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Duško Jovanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.05.2013. 07:11h

Gotovo deceniju nakon što je ubijen suvlasnik i glavni i odgovorni urednik lista “Dan”, Duško Jovanović ne zna se nalogodavac njegovog ubistva, niti motiv.

Jovanović je ubijen rafalima u noći 27. maja 2004. godine dok je napuštao svoju redakciju.

Jedini osuđen je saizvršilac likvidacije, nekadašnji karatista Damir Mandić. Ne postoje nikakve naznake da je istraga ikada usmjerena ka nalogodavcima.

Mandiću je Apelacioni sud dosudio 18 godina zatvora za saučesničku ulogu u pripremi i izvršenju ubistva. Taj sud je prvo presudio 30 godina zatvora, pa naknadno umanjio kaznu.

Iz Sindikata medija poručili su da je rasvjetljavanje ubistva Jovanovića jedan od preduslova za slobodu medija u Crnoj Gori, zbog čega bi istraga morala da se pokrene sa “mrtve tačke”.

Sindikat zahtijeva od nadležnih državnih organa da konačno sprovedu efikasnu i djelotvornu istragu i pred lice pravde izvedu nalogodavce i ubice Jovanovića.

“Dok se to ne desi, Crna Gora neće biti bezbjedna zemlja za slobodne medije i njeni zvaničnici nemaju prava da tvrde da je u našoj državi garantovana sloboda govora”, ocjenjuje se u saopštenju.

Sindikat medija pozvao je medijske radnike da se danas pridruže tradicionalnom obilježavanju godišnjice ubistva, ispred redakcije “Dana” u 23.45 časova.

Istražni organi, godinama saopštavaju da “rade” na rasvjetljavanju ovog slučaja, koji im je “prioritet”. Čelnici Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova nakon ubistva obećavali su da će prevrnuti nebo i zemlju dok ne rasvijetle taj zločin.

Nadležni su ipak za devet godina pokazali da ili nema volje ili kapaciteta da se uhapsi još neko osim Mandića.

“Zadnja radnja koja je preduzeta u cilju rasvjetljavanja ovog ubistva obavljena je 11. aprila 2012. ponovnim saslušanjem svjedoka, iz čijeg iskaza se ne utvrđuju nove činjenice i okolnosti koje bi bile od značaja za rasvjetljavanje predmetnog krivičnopravnog događaja”, piše u dokumentu koji potpisuje vrhovni državni tužilac Veselin Vučković.

U dokumentu piše da je Vrhovno državno tužilaštvo u sklopu istrage za ubistvo Jovanovića, reagujući na pismo izvjesnog Slobodana Stevanovića iz Niša, 5. novembra 2010. zatražilo određene provjere prikupljanjem potrebnih obavještenja od ZIKS-a.

“Vijesti” nijesu uspjele da provjere da li se Vrhovno državno tužilaštvo bavilo izjavama premijera Mila Đukanovića, koji je tokom predizborne kampanje za predsjedničke izbore optužio bivšeg visokog zvaničnika Srbije Vojislava Koštunicu, da stoji iza likvidacije Jovanovića iako je Đukanović tada rekao: "spreman sam da svakom državnom organu koji se time bavi ponovim ovo što sam sada kazao".

Koštunica je Đukanovićeve optužbe da stoji iza ubistva Jovanovića nazvao monstruoznim i podmuklim, i tada ga je pitao “da li su mu ruke čiste i savjest mirna po pitanju ubistva Jovanovića”.

Bonus video: