Sniježni kralj Nibali hladi šampanjac

Čovjek zvani Ajkula je planinsku etapu od Silandra do Tre Ćime di Lavareda, dugu 210 kilometara, na kojoj je bila prava sniježna mećava, prevezao za pet sati, 27 minuta i 41 sekundu
0 komentar(a)
Vinćenco Nibali, Foto: Beta/AP
Vinćenco Nibali, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.05.2013. 18:42h

Najvažniju titulu u karijeri je obezbijedio još u četvrtak, kada je fenomenalnim hronometrom stekao preko četiri minuta prednosti nad najbližim rivalima.

Nakon što je na 96. trci „Điro d’Italija” prinudno proglašen dan pauze zbog leda, Vinćenco Nibali je danas pokazao da mu snijeg ne smeta da zablista - čovjek zvani Ajkula je planinsku etapu od Silandra do Tre Ćime di Lavareda, dugu 210 kilometara, na kojoj je bila prava sniježna mećava, prevezao za pet sati, 27 minuta i 41 sekundu. Bio je 17 sekundi brži od najbližeg pratioca Kolumbijca Fabija Andresa Arevala i 19 od njegovog zemljaka Rigoberta Urana.

Uran je tako preuzeo 2. mjesto u generalnom poretku sa četiri minuta i 43 sekunde zaostatka za 28-godišnjakom iz Mesine, a Kadel Evans je skliznuo na 3. poziciju (+ 5,52).

"Hvala navijačima koji su me dugo čekali na cilju po ovako lošem vremenu. Hvala i timskim kolegama Anjoliju, Aruu i Kangertu, koji su mi puno pomogli. Hvala timskim direktorima Martineliju i Šeferu, vlasnicima Astane, a iznad svih mojoj supruzi Rakel. Ovo je njena pobjeda", pričao je presrećni Nibali, koji je 2010. osvojio i „Vuelta a Espanju”.

Sicilijanac je napao tri kilometra prije cilja i osvojio potpuno zabijeljeni vrh Tre Ćime di Lavaredo, koji se nalazi na 2.304 metra nadmorske visine. Zanimljivo, to je bio i najteži uspon na 96. izdanju „Đira”, jer su Nibali i njegovi pratioci na posljednja tri kilometra prešli razliku u visini od čak 371 metar, a na pojedinim djelovima je uspon bio čak 18 odsto.

Trka „Oko Italije” se završava sjutrašnjom ravničarskom etapom od Rijezea do Breśe, dugom 197 kilometara.

S obzirom na to da je sve riješeno, 28-godišnji Nibali je već stavio šampanjac na hlađenje...

Bonus video: