"Egzistencija" Radmile Vojvodić nagrađena na festivalu u Vraci

Predstava po tekstu Edvarda Bonda rađena je u produkciji CNP-a i Međunarodnog festivala Kotor art
0 komentar(a)
Egzistencija, Foto: Duško Miljanić
Egzistencija, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 24.05.2013. 14:28h

Predstava “Egzistencija” rediteljke Radmile Vojvodić, nagrađena je za originalno rediteljsko čitanje na NETA festivalu koji je održan u okviru 24. Nacionalnog festivala malih teatarskih formi, u Vraci (Bugarska).

Predstava po tekstu Edvarda Bonda rađena je u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta i Međunarodnog festivala Kotor art.

U predstavi „Egzistencija“ igraju Momčilo Otašević i Aleksandar Radulović.

U predstavi je riječ o nasilju i agresivnosti čovjeka moderne civilizacije. U “Egzistenciji” se govori o nepravdi, o traganju za radikalnom nevinošću, za prirodnim poretkom u izopačenom svijetu savremene civilizacije, upravo u kontekstu života čovjeka izgubljene ljudskosti, izopačene filozofije života, izopačenog traganja za smislom života.

“'Egzistencija' je ogoljena, do maksimuma svedena, dramska situacija i u njoj ovaj pisac i ova dobra literatura pokušavaju da tragaju za nepravdom, za savješću tog modernog čovjeka. Ogoljena dramska forma izazov je i povratak suštini teatra, barem za mene, a i za mlade glumce koji su suština ove teme i bavljenja pozorištem”, zapisala je Vojvodić.

Žiri u sastavu Nora Makarova (Rusija), Ljiljana Mazova (Makedonija) , Jurij Juškevič (Ukrajina), Dragan Jakovljević (Srbija) i Veselina Gjuleva (Bugarska) , odlučio je da Nagradu za originalno rediteljsko čitanje dodijeli Radmili Vojvodić.

Nacionalni festival malih teatarskih formi u Vraci, u okviru koga je održan i 3. NETA festival (Nova evropska teatarska akcija), od 16. do 22. maja okupio je 18 teatarskih ostvarenja.

Na NETA festivalu učestvovali su i teatri iz Slovenije, Rumunije, Bugarske, Albanije, Litvanije, Srbije i Makedonije.

Bonus video: