Konzumiranje voća noću može biti štetno

Količina konzumiranog voća, vrijeme i način njihovog konzumiranja zapravo ih čini zdravim, odnosno nezdravim za naše tijelo
157 pregleda 1 komentar(a)
voće, Foto: Shutterstock.com
voće, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 20.05.2013. 16:44h

Konzumiranje voća u velikim količinama može biti štetno, a posebno konzumiranje tokom večernjih sati, smatra prof. dr Canan Efendigil Karatay, poznata po dijeti "Karatay" koju je sama razvila.

Ona tvrdi da s voćem treba biti veoma oprezan, jer kako kaže Karatay, voćni šećer je jedan od uzroka pojave masnoće u jetri.

Osobe sa zdravstvenim problemima, tvrdi, trebaju pripaziti na količinu fruktoze u voću.

"Količina konzumiranog voća, vrijeme i način njihovog konzumiranja zapravo ih čini zdravim, odnosno nezdravim za naše tijelo. Voćni šećer i svaki drugi šećer je slatki otrov. Zbog toga se nikada ne treba konzumirati u prevelikim količinama. Posebno noću. Na primjer, konzumiranje jedne banane u periodu jeseni ili zime za doručak, pod uvjetom nekonzumiranja drugog slatka tokom dana, je zdravo. Međutim, konzumiranje banane nakon večere ili prije spavanje se pretvara u masnoću i zbog toga je nezdrava", kaže Karatay.

Takođe, ona je istakla da je umjesto obroka za ručak, za ljudski organizam zdravo konzumiranje oraha, badema, lješnjaka, kao i konzumiranje pomorandže ili mandarine. Ipak, Karatay je naglasila da konzumiranje cijeđenog soka od nekoliko narandži ili mandarina nije preporučljivo jer zbog glikemijskog tereta veoma brzo ulazi u krvotok i tako povećava šećer u krvi.

Bonus video: