Njegoš za početak i kraj festivala "Grad teatar"

Kako je najavljeno iz javne ustanove “Grad teatar“ u toku su pripreme pozorišnog performansa i igrokaza inspirisanih Njegoševim djelima
1 komentar(a)
Njegoš, Dimitrije Popović, Foto: Privatna arhiva
Njegoš, Dimitrije Popović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 20.05.2013. 16:40h

Festival “Grad teatar“ će ove godine obilježiti jubilej 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, pa će i okviri festivala, njegov početak i kraj, biti posvećeni velikom pjesniku i misliocu XIX vijeka.

Za zatvaranje festivala planiran je igrokaz “Njegoš za početnike“ koji režira poznata crnogorska umjetnica, Marija Perović

Kako je najavljeno iz javne ustanove “Grad teatar“ u toku su pripreme pozorišnog performansa i igrokaza inspirisanih Njegoševim djelima.

“Otvaranje je povjereno crnogorskom reditelju Slobodanu Milatoviću, koji je u performansu pod nazivom 'Gle, idejo, iskro besamrtna' okupio neke od najznačajnijih glumaca regiona koji su tumačili naslovne uloge pozorišnih uprizorenja Njegoševih djela.

Govorimo o Petru Božoviću, Branimiru Popoviću, Vojislavu Brajoviću i Srđanu Grahovcu. Publiku će kroz performans voditi glumica Julija Milačić, a sve će se odvijati u pozorišno već osmišljavanom prostoru manastira Praskvice, čime se 'Grad teatar' pridružuje proslavi još jednog značajnog jubileja - 600 godina postojanja tog manastira.

Njegoš za početnike

Za zatvaranje festivala planiran je igrokaz “Njegoš za početnike“ koji režira poznata crnogorska umjetnica, Marija Perović, po tekstu dramaturga Maje Todorović“, navodi se u saopštenju “Grad teatra”, koji je pored navedenih, producent još jedne predstave svoje bogate produkcione djelatnosti, 58. po redu.

“Riječ je o pozorišnom uprizorenju romana Ksenije Popović 'Uspavanka za Vuka Ničijega', čiju režiju potpisuje beogradska rediteljka Đurđa Tešić. Izvršni producent predstave je Narodno pozorište iz Beograda, a uloge tumače Viktor Savić, Marija Vicković, Pavle Jeremić, Vanja Milačić, Bojan Krivokapić.

Festival koji počinje 15. juna trajaće do prvog avgusta, a Opština je za ovogodišnje izdanje festivala opredijelila 300.000 eura

Budući da je Grad teatar zamišljen kao festival koji publici festivala i gostima Budve omogućava da vide neke od najuspješnijih ostvarenja regiona, koji kvalitetom zadovoljavaju standarde koje festival iz godinu u godinu njeguje, možemo najaviti izuzetno zanimljiva gostovanja iz Podgorice, Beograda, Novog Sada, Sombora, Sarajeva, sa Briona, iz Rijeke i Zagreba“, navodi se u saopštenju Grad teatra.

Budući da se još uvijek radi na ispunjavanju svih zakonskih procedura koje treba ispratiti, kada je planirana realizacija budžeta u pitanju, kako ističu iz Grad tetatra, još ne mogu naznačiti detalje gostujućih predstava i gostovanja u ostalim programima.

“Javnost i publika će blagovremeno biti upoznati sa programom u cilju planiranja posjete našem festivalu”, navodi se u odgovoru.

Festival koji počinje 15. juna trajaće do prvog avgusta, a Opština je za ovogodišnje izdanje festivala opredijelila 300.000 eura, pri čemu je i Ministarstvo kulture po konkursu za održavanje festivala opredijelilo 25.000 eura.

Cetinjski hepeninzi

Manifestacije koje će obilježiti ljeto u Prijestonici, iza kojih stoje grad Cetinje, Turistička organizacija Cetinje, Ministarstvo kulture Crne Gore, cetinjske akademije i druge kulturne institucije, biće festival “Ljeto u Prijestonici”, za koji kažu da je najmasovnija kulturna manifestacija na teritoriji grada, s obzirom na to da njene segmente – koji traju tokom juna, jula, avgusta i septembra – posjećuje do 30. 000 ljudi.

Zahvaljujući angažmanu Kulturno – umjetničkog društva “Njegoš“, Cetinje je domaćin i jednog od najznačajnijih međunarodnih festivala folklora u regiji

Sljedeći događaj je “Cetinje Jazz fest”, čije je prvo izdanje održano u novembru 2010. godine. Na ovom festivalu učestvovali su izvođači poput “Piva Jazz Band“, “Baltazar“, “So What“, “Dr Wolf“, “Fetah Vibrations“, “Max Kochetov quartet”…

Za ljubitelje klasične muzike tu je festival “Espressivo”, čiji su organizatori Muzička akademija i Univerzitet Crne Gore, u partnerstvu sa Ministarstvom kulture Crne Gore, privatnim kompanijama, te Prijestonicom Cetinje.

Već dva ljeta izuzetno je popularan i događaj “Cucka jeka”- manifestacija koja se održava u Kobiljem dolu, rodnom selu najpoznatijeg bubnjara sa područja bivše Jugoslavije Dragoljuba Đuričića.

Festival “Royal Music“ najmlađa je muzička manifestacija na Cetinju. Pokrenut 2012. godine od strane Prijestonice Cetinje i agencije “Comfortably Numb“, trodnevni događaj u potpunosti je posvećen ljubiteljima roka i drugih alternativnih muzičkih pravaca.

Zahvaljujući angažmanu Kulturno – umjetničkog društva “Njegoš“, Cetinje je domaćin i jednog od najznačajnijih međunarodnih festivala folklora u regiji. Na festivalu učestvuju predstavnici folklornih društava iz Crne Gore i svih država bivše Jugoslavije .

Bonus video: