Otvoreno profesionalno lutkarsko pozorište u Nikšiću

Rešiser Goran Bulajić kazao je da „Crvenkapa“ Igora Bojovića nije slučajno izabrana da bude prvijenac lutkarskog pozorišta „Sćućkin“
97 pregleda 1 komentar(a)
lutkarsko pozorište "Sćućkin", Foto: Ivan Petrušić
lutkarsko pozorište "Sćućkin", Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 17.05.2013. 15:17h

Nikšić od danas ima svoje profesionalno lutkarsko pozorište “Sćućkin”, koje će se predstaviti već u ponedjeljak predstavom “Crvenkapa”. Pozorište je osnovala fondacija „Ćano Koprivica“.

Pored Stevovićeve u predstavi glumi Petar Burić koji je kazao da prvi put radi lutkarsku predstavu i da već sada ima tremu

Direktorica projekta Jelena Žižić kazala je da je fondacija, koja je osnovana 2007. godine i koja je gradu pod Trebjesom već poklonila zgradu muzičke škole i “Montesori” vrtić, riješila i da najmlađe obraduje povratkom pozorišta i predstava.

Rešiser Goran Bulajić kazao je da „Crvenkapa“ Igora Bojovića nije slučajno izabrana da bude prvijenac lutkarskog pozorišta „Sćućkin“.

„Ona je autoiluzionistička priča prilagođena djeci, ali u kojoj i odrasli mogu da nađu pozorišne znakove. U prvom planu su dva mlada glumca koji su pružili puno pozitivne energije, a tu su i lutke koje su više vajarska djela i koje su doprinijele tome da ovo ne bude klasična lutkarska priča“, kazao je Bulajić.

On je istakao da projekat nije igraonica već profesionalno pozorište u nastanku, prvo takve vrste u Crnoj Gori.

Čitava priča ima „nikšićki“ predznak – od režisera, scenariste, do glumaca, autora lutaka i muzike.

„Mojim predstavama su otvarana tri pozorišta u Nikšiću – Dramski studio, Nikšićko pozorište i ovo lutkarsko

„U trenutku kada se svi zatvaraju zbog egzistencijalnih i drugih razloga i kada sužavaju prostor djelovanja našao se neko ko je spreman da bude mecena umjetnosti i ovako komplikovanog i teškog poduhvata i da vrati Nikšiću pozorište. Zbog toga smo svi srećni“, kazala je „Crvenkapa“ Kristina Stevović.

Pored Stevovićeve u predstavi glumi Petar Burić koji je kazao da prvi put radi lutkarsku predstavu i da već sada ima tremu, jer, iako je prošlo pet godina od kada je diplomirao, prvi put nastupa u svom gradu.

Lutke koje su, kako je i Bulajić kazao, zapravo vajarsko djelo uradila je Anka Gardašević, dok se Petar Šundić potrudio da atipičnom, na momente mističnom muzikom izrazi različite karaktere glumaca.

Pozorište „Sćućkin“, koje je ime dobilo po Vasilisu Sćućkinu, čovjeku koji je, prema riječima Bulajića, mnogo zadužio crnogorsku kulturu – počev od poslijeratnog lutkarskog pozorišta u Nikšiću do CNP-a, čiji je direktor bio, novu predstavu priprema već za septembar.

„Mojim predstavama su otvarana tri pozorišta u Nikšiću – Dramski studio, Nikšićko pozorište i ovo lutkarsko. Mislim da će biti dugovječnije od ostalih“, poručio je Bulajić.

Bonus video: