Geopoetika najbolji izdavač na Sajmu knjiga u Podgorici

Geopoetika ove godine sabira rezultate dvodecenijskog rada i riječ je o izdavaču izrazite dinamike, saopštio je sajamski žiri
81 pregleda 3 komentar(a)
Sajam knjiga, Foto: Savo Prelević
Sajam knjiga, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.05.2013. 08:56h

Uručivanjem nagrada najboljim izdavačima i njihovim književnim poduhvatima, sinoć je u garaži Delta sitija završen VIII Međunarodni sajam knjiga u Podgorici.

“Kad Marina Abramović umre” u izdanju Plavog jahača iz Beograda je dobila nagradu jer je “veličanstven način da se upoznamo sa djelom Marine Abramović"

Najbolji izdavač (nagrađen za kompletnu produkciju) na ovogodišnjem Sajmu je Geopoetika iz Beograda, najbolji izdavački poduhvati su knjiga “Kad Marina Abramović umre” izdavačke kuće Plavi jahač iz Beograda i “Sabrane pesme” Novice Tadića u izdanju Matice srpske – Društvo članova u Crnoj Gori.

Nagrada Sajma za najbolju ediciju pripala je Matici crnogorskoj i “Pobjedi” za izdanje Crnogorska književnost. Antologije. Za unapređenje dječijeg stvaralaštva nagrađen je “Evro Giunti” iz Beograda za serijal “Hari Poter”, za najbolje opremljeno umjetničko izdanje “Triod Posni” Nacionalne biblioteke Crne Gore “Đurđe Crnojević” sa Cetinja, za najbolje opremljenu ediciju “Biblioteka jubileji” Istorijskog institute Univerziteta Crne Gore.

Nagrada za najbolje opremljenu knjigu pripala je izdavačkoj kući Ruski put iz Moskve, koja se već treći put sa svojim izdanjima predstavlja na podgoričkom Sajmu knjiga, a za najbolje opremljene proglašeni su štandovi Italijanskog kulturnog centra iz Podgorice i novinskog i izdavačkog preduzeća Dan iz Podgorice.

O nagradama ovogodišnjeg izdanja podgoričkog Sajma knjiga odlučivao je žiri u sastavu: prof. dr Siniša Jelušić, prof. dr Slavica Perović i mr Marina Vešović.

Sajamski žiri je odluke obrazložio time da Geopoetika ove godine “sabira rezultate dvodecenijskog rada” i da je riječ o izdavaču izrazite dinamike, budući da je težište kuće na nekoliko značajnih biblioteka.

Organizatori Sajma kazali su da je posjetilaca bilo oko 30.000

“Edicije ove izdavačke kuće u vrlo širokoj interdisciplinarnoj lepezi uključuju razne oblasti uz pomenutu domaću i stranu književnost, istoriju, filozofiju, teme umjetnosti, teologiju, psihologiju”, kazao je u obrazloženju prof. dr Siniša Jelušić prilikom uručivanja nagrade za najboljeg izdavača beogradskoj kući “Geopoetika”.

“Kad Marina Abramović umre” u izdanju Plavog jahača iz Beograda je dobila nagradu jer je “veličanstven način da se upoznamo sa djelom Marine Abramović, da iskusimo ne samo onu njenu poznatiju i kodično monumentalniju stranu već da ga povežemo sa spiritualnom i emocionalnom dimenzijom.

Knjiga je neprocjenjiv dokument o teško opipljivom, dokumentaristički potkrijepljenom svijetu umjetnosti performansa”, kazao je Jelušić, citirajući Bob Vilsona koji je kazao da ova knjiga odaje počast jednoj surovoj i neustrašivoj performerki i u isto vrijeme slavi njenu ličnu toplinu i velikodušnost.

Prema riječima organizatora, ovogodišnje izdanje bilo je “zahvaljujući brojnim programima znatno bogatije i da je izazvalo mnogo veću pažnju publike nego prošlogodišnje”.

Organizatori Sajma kazali su da je posjetilaca bilo oko 30.000, ali da je prodaja u odnosu na prošlu godinu bila znatno lošija.

Bonus video: