Pima da kaže odakle mu stanovi

Prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“, tužilaštvo je tražilo da se Pimi trajno oduzme sva imovina
369 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2013. 19:26h

Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije predalo je Višem sudu u Podgorici zahtjev za trajno oduzimanje imovine Slobodana R. Pime, osuđenog na godinu zatvora zbog počinjenog krivičnog djela zloupotreba ovlašćenja u privredi u pokušaju, u slučaju Auto moto društva (AMD) Budva, rečeno je „Vijestima“ u tužilaštvu.

Prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“, tužilaštvo je tražilo da se Pimi trajno oduzme sva imovina koju posjeduje u vlasništvu, a to je 10 stanova u četvorospratnoj stambenoj zgradi u Prešernovoj ulici u Bečicima.

U toj četvorosprtanici sa 19 stanova, koju je gradio od 2009. do 2011. godine, Pima je prodao devet stanova.

On posjeduje i stan u Budvi, površine 110 kvadrata, za koje je tužilaštvo takođe tražilo da bude trajno oduzet.

Finansijska istraga je pokazala, navodi se u zahtjevu tužilaštva Višem sudu u Podgorici, da imovina Slobodana Pime daleko prevazilazi njegove legalne prihode, odnosno da „postoji očigledna nesrazmjera između prihoda i imovine“.

„Osnovano sumnjamo da ta imovina potiče iz kriminalne djelatnosti i da treba primijeniti institiut proširenog oduzimanja imovine“, navodi se, između ostalog, u zahtjevu.

„Vijestima“ je u specijalnom tužilaštvu objašnjeno da je sada na Pimi da dokaže da je imovinu zakonito stekao.

Za specijalno tužilaštvo, koje već godinu vodi finansijsku istragu u slučaju AMD Budva, ovo je zasad jedini zahtjev za trajno oduzimanje imovine, jer za ostale osuđene u tom predmetu, kako tvrde u tužilaštvu, nije bilo osnova za podnošenje takvog zahtjeva.

Pima nije odgovarao na telefonske pozive “Vijesti”.

Osim Pime, u slučaju AMD Budva, za isto krivično djelo i na istu zatvorsku kaznu osuđeni su Igor V. Trnski, Marko S. Vujović, Srđan S. Stojanović i Bojan R. Karadžić, dok je Svetlana S. Dragović, osuđena na šest mjeseci zatvora. Stevica M. Dragović, zaposlen u Zavodu za izgradnju Budve, osuđen je na godinu zbog “zloupotrebe ovlašćenja u privredi podstrekavanjem”.

Oni su oglašeni krivim da su državnu imovinu Auto-moto društva Budva upisali na privatne firme i tako pokušali da pribave protivpravnu imovinsku korist od preko tri miliona eura.

Prvostepenu presudu izrekla je sudija Milenka Žižić krajem januara prošle godine u Višem sudu u Podgorici.

Pima nije odgovarao na telefonske pozive “Vijesti”

U obrazloženju presude, sutkinja je kazala da državna imovina AMD Budva nije imovina NVO AMD Budva, tako da nije mogla biti prenijeta na novo preduzeće AMD Budva DOO Budva.

Apelacioni sud potvrdio je prvostepenu presudu.

Ranije izašao iz zatvora

Pima je u aprilu izašao iz zatvora, par mjeseci ranije nego što je trebalo. “Vijesti” nijesu uspjele da dobiju zvaničan odgovor po kom osnovu mu je smanjena kazna. Prema nezvaničnim informacijama, to je uradila Komisija za uslovni otpust Ministarstva pravde.

Bivša vrhovna tužiteljka Ranka Čarapić, prije par dana je kritikovala kako se neki u državi bore protiv organizovanog kriminala i korupcije, pomenuvši tada i slučaj AMD Budva. Tada je ustvrdila da u borbi protiv korupcije nema rezultata zbog toga što nema pravnosnažnih presuda na osnovu kojih bi se trajno oduzela imovina.

“Na jednoj strani postoji borba tužilaštva za svaki slučaj, dok se na drugoj strani, prema mojim informacijama, dešava kao u slučaju Auto moto savez Budva, da je nakon osuđujuće presude odmah uslijedilo pomilovanje", kazala je Čarapić na sjednici Nacionalne komisije za praćenje borbe protiv kriminala i korupcije.

Galerija

Bonus video: