Šerbedžija otvorio Osmi međunarodni sajam knjiga u Podgorici

Sajam će biti otvoren do 14. maja (od 11 do 21 sat), a cijena ulaznice je jedan euro
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2013. 18:32h

Garaža Delta sitija je puna - veliki broj ljubitelja se okupio na otvaranju Osmog međunarodnog sajma knjiga, koji je oko 18 sati otvorio poznati glumac, pjesnik i muzičar Rade Šerbedžija.

On je citirajući Miroslava Krležu otvorio današnji sajam i rekao, između ostalog, da je književnost vrsta umjetnosti koja najviše treba da živi u ovim vremenima.

„Kažu Pjesma nas je održala, njojzi hvala. To je vrlo bitno“, poručio je Šerbedžija.

On je podsjetio na riječi Krleže, koji je rekao da za njega pisanje predstavlja „neku vrstu hijeroglifa sa mračnim i magičnim značenjem“.

„Čovjek je postao ono što jeste, time što se zove čovjek, tek kad je počeo da piše. Pisati treba dugo“, kazao je Šerbedžija, koji će večeras u 20 sati i 30 minuta održati koncert u Kulturno informativnom centru „Budo Tomović“.

Umjetnička direktorka sajma Ksenija Popović kazala je da su se ove godine, prije svega, okrenuli najvažnijem jubileju: dva vijeka od rođenja najvećeg crnogorskog pisca i filozofa, Vladike Petra II Petrovića Njegoša. Njemu su povećene izložbe, debate i promocije, pa i jedan školski kviz.

"Što se tiče književnosti, koja je naravno naša najvažnija tema, Sajam će publici svakog dana nuditi autorske i izdavačke prezentacije, debate i radionice. Pomenuću samo nekoliko autora koji će vam ove godine predstaviti svoj rad: Rade Šerbedžija, Damir Karakaš, Laslo Blašković, Gerard Williams, Dragan Radulović, Svetislav Basara...", kazala je Popović na otvaranju.

Organizatori najavljuju da se ni ovogodišnji umjetnički program se neće zaustaviti na književnosti.

Tokom nedjelju dana, koliko traje sajam, pored pisane riječi će biti upriličeni:

  • izložba „Four"
  • likovne radionice
  • teatar, zahvaljujući sjajnoj saradnji sa „Gradskim pozorištem“ koje je posebno za Sajam priredilo dječiju predstavu „Crvenkapa“
  • radionicu lutkarstva
  • projekcija filma „Sivi vuk“ u Deltinom multipleksu, ali i tokom čitavog trajanja sajma ovdje će se realizovati projekat studenata Fakulteta vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran, koji će snimati kratkometražni film o knjizi

Osmi međunarodni podgorički Sajam knjiga okupiće veliki broj izlagača iz zemlje, regiona i svijeta.Na sajmu će biti i Žerard Vilijams, Lenu Rut Stefanović, Dragan Radulović, Slavica Perović, Svetislava Basara i Dejan Aleksić.

Prošlogodišnji sajam posjetilo je oko 30 hiljada osoba što ga, prema riječima organizatora, čini najvećom kulturnom manifestacijom u državi.

Sajam će biti otvoren do 14. maja (od 11 do 21 sat), a cijena ulaznice je jedan euro.

Galerija

Bonus video: