Matušić: Priznaj Gojniću, da si mi ti život uništio

"Dok budem umirao, sjećaću se tvojih riječi - da nikada Groimaču neću više vidjeti očima", Matušić je kazao Gojniću
525 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2013. 16:07h

Nekadašnji logoraš iz Morinja Đuro Matušić, kazao je juče u podgoričkom Višem sudu da ga je jedan od optuženih rezervista JNA - Ivo Gojnić, brutalno tukao i ponižavao dok je bio u zarobljeništvu.

Matušić je, u nastavku suđenja rezervistima optuženima za ratni zločin nad hrvatskim ratnim zarobljenicima, ispričao da mu je Gojnić udarcima nogom polomio tri rebra i da ga je tjerao da mu ljubi “četničku čizmu”.

Gojnić je, pred specijalnim vijećem sutkinje Milenke Žižić, negirao da je to uradio, nazvavši Matušićevo svjedočenje izmišljotinama.

“Nisam ga udarao. Bio sam oficir intendant, dao sam mu ćebe i uniformu. Ovo su neistine”, kazao je Gojnić.

“Gledaj me u oči, budi čovjek, budi muško, priznaj... Život si mi upropastio. Dok budem umirao, sjećaću se tvojih riječi - da nikada Groimaču neću više vidjeti očima”, odgovorio je Matušić povišenim tonom, nakon čega je opomenut da se tako ne obraća optuženom.

“Nisam ga udarao. Bio sam oficir intendant, dao sam mu ćebe i uniformu. Ovo su neistine”, kazao je Gojnić

Matušić je ispričao da je zarobljen na dubrovačkom ratištu i da je 20. decembra 1991. doveden u Kumbor, a zatim u logor Morinj.

“Dočekao nas je krug od osam pripadnika vojske. Mene su udarali kundacima od pušaka, šakama, nogama, pesnicama, čime su stigli. Batinjanje je trajalo oko 40 minuta, da bi nakon toga mene uhvatili za pojas i dovratnik košulje i odvukli u kontejner. Pao sam na nešto meko, nisam znao da li su ljudi koji su ležali na podu, bili živi ili mrtvi. Legao sam potrbuške, a poslije je došao oficir sa baterijskom lampom, te sa olovkom i papirom. Kada sam mu rekao da sam iz mjesta Gromače, bubnuo me nogom pod rebra, da sam se savio kao kučak. Kasnije sam saznao da me udarao Ivo Gojnić. Ovo je istina i samo istina”, rekao je.

Objasnio je da su mu tada slomljena tri rebra, a da ga je Gojnić zatim u hangaru tjerao da mu ljubi četničku čizmu.

On je rekao da je tri - četiri dana nakon što je odveden u kontejner, došao oficir koji ga je tukao.

Odveden je, tvrdi, u hangar, a nakon tri-četiri dana, došao je oficir koji ga je tukao. Matušić je kazao da je pitao ostale zarobljenike o kome se radi i da su mu ovi odgovorili da je to Ivo Gojnić, slikar.

On je potom opisao život u zarobljeništvu: “To je bio užas. Ovo što sam proživio, ne bih poželio najvećem neprijatelju. Ne vidio nikoga svoga, da moram ponovo sve da prođem, ubio bih se. Da ne govorim o odvođenju na lažna strijeljanja od optuženog Bora Gligića. Potpisujem sada ovdje, ukoliko krov hangara nije renoviran, mogu pokazati gredu gdje je završio metak jer mi je pucao iznad glave. Ako ne pokažem tačno mjesto gdje je pucao, ovdje me strijeljajte”.

Svjedok Željko Svalina, ispričao je da ga je u logoru tukao kuvar Ivo Menzalin, a sutkinja ga podsjetila da je u Županijskom sudu u Dubrovniku 2008. godine izjavio da ga je tukao optuženi Špiro Lučić.

“Zamijenio sam imena. Mene je tukao Menzalin, to sam tek nedavno saznao od rođaka”, tvrdi svjedok.

U januaru 2012, četvorica bivših pripadnika JNA osuđeni su na ukupno 12 godina zatvora zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u sabirnom centru u Morinju 1991. i 1992. godine.

Ivo Gojnić je osuđen na dvije, Špiro Lučić i Boro Gligić na po tri godine, dok je Ivo Menzalin, osuđen na četiri godine zatvora. Sud je oslobodio Mlađena Govedaricu i Zlatka Tarlea. Apelacioni sud je potvrdio oslobađajuću presudu, a ukinuo osuđujuću.

Suđenje se nastavlja 14. maja.

Galerija

Bonus video: