Nije grijeh krasti iz bijede

"Onaj koji je upoznao svoje grijehe, zagospodario je i svojim jezikom. A onaj koji mnogo priča još ne poznaje sebe"
237 pregleda 1 komentar(a)
mirko kovac, Foto: Arhiva Vijesti
mirko kovac, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.05.2013. 13:20h

Kovač je rođen u Petrovićima pored Bileće u Hercegovini, i u svojim je romanima oslikavao ljude i običaje tog kraja na razmeđu Evrope, Balkana i Mediterana stvorivši neke od najzanimljivijih književnih likova u bivšoj Jugoslaviji.

Mirko Kovač je književni klasik, esejista, dramatičar i pripovjedač

Njegovi likovi i opisi Hercegovine nikada se nisu podudarali sa socijalističkom ideologijom bivše zemlje, inspiraciju je pronalazio u zlu, "jer je puno zanimljivije", a sva djela je prožeo blagim erotskim i nadrealnim elementima, te produhovljenim mislima i emocijama, no i zločestim i oporim zapažanjima te oštrim kritičkim zaključcima.

Tako je već s prvim romanom "Gubilište", objavljenim 1962, došao na Crnu listu književnih cenzora. Sličnu sudbinu doživjela je njegova zbirka novela "Rane Luke Meštrovića", objavljena 1971. kada mu je oduzeta srpska nagrada "Milovan Glišić", a knjiga povučena iz knjižara i biblioteka.

Osamdesetih kao žestoki kritičar srpske politike našao se na udaru Miloševićevog režima te se 1991. sa suprugom preselio u Rovinj, gdje i danas živi.

"Dobar pisac više se cijeni po onome što lebdi u njegovu djelu, nego po onome što je dohvatljivo"

Mirko Kovač je književni klasik, esejista, dramatičar i pripovjedač. Autor je jednog od najčitanijih romana XX vijeka u bivšoj zemlji "Vrata od utrobe" i scenarista kontroverznih filmova Lordana Zafranovića "Okupacija u 26 slika" i "Pad Itali je".

Za svoj autobiografski roman "Grad u zrcalu" dobio je nekoliko prestižnih nagrada, u Hrvatskog "Vladimir Nazor" i "August Senoa", u Crnoj Gori "Trinaestojulsku". Prenosimo vam neke od mudrosti poznatog književnika:

"Ono što čovjek podvlači dok čita, najprije govori o njemu samome."

"Treba bježati iz zemalja u kojima je jedino bijeda jedino sigurno nasljedstvo."

"Grijeh je krasti da se umnoži imetak, ali nije grijeh krasti iz bijede, da se zatomi djeci glad!"

"Da bi iskušao samog sebe, čovjek mora odmjeriti snagu s onim ko je gadan protivnik"

"Mnogogovorljivost je znak neznanja, kapija ogovaranja, rukovoditelj šaljenja, sluga laži, razrješenje smirenja, dozivač uninija, preteča sna, rasijanje misli, gubitak opreznosti, hlađenje topline, zamračenje molitve. Onaj koji je upoznao svoje grijehe, zagospodario je i svojim jezikom. A onaj koji mnogo priča još ne poznaje sebe."

"Dobar pisac više se cijeni po onome što lebdi u njegovu djelu, nego po onome što je dohvatljivo."

"Ovaj rat nam je donio dvije vrste ljudi, gramzljive hulje i dobročinitelje."

"Da bi iskušao samog sebe, čovjek mora odmjeriti snagu s onim ko je gadan protivnik."

"Uvijek se jedne ptice plaše drugih."

"Osjećaji jednom potištenog ne mijenjaju se."

Bonus video: