Danas počinje 96. „Điro d’Italija”, favoriti Vigins i Nibali

Prvi put poslije 10 godina, trka „Oko Italije” neće početi individualnim ili timskim hronometrom, već ravničarskom etapom u Napulju, dugom 130 kilometara
0 komentar(a)
Bredli Vigins, Foto: Beta AP
Bredli Vigins, Foto: Beta AP
Ažurirano: 04.05.2013. 09:56h

Bredli Vigins želi da nastavi tamo gdje je stao lani, Vinćenco Nibali da postane 41. Italijan koji je slavio na svom terenu, a Rajder Hesjedal da ponovi ono što je posljednji uradio legendarni Migel Indurain još 1993. godine - da odbrani titulu na biciklističkoj trci „Điro d'Italija”.

Devedeset šesto izdanje prvog grend tura sezone kreće podno Vezuva, u vatrenom Napulju. Prvi put poslije 10 godina, trka „Oko Italije” neće početi individualnim ili timskim hronometrom, već ravničarskom etapom u Napulju, dugom 130 kilometara. To daje šansu nekon od sprintera da danas obuče rozu majciu, prije svih Marku Kavendišu...

Najveća borba očekuje se između Viginsa i Nibalija. Vigo je prošle godine postao prvi Britanac koji je osvojio „Tur de Frans”, a zatim je u Londonu osvojio četvrtu olimpijsku medalju. Zbog svega toga je dobio plemićku titulu, a sada najavljuje još veće uspjehe.

"Za „Điro” sam trenirao drugačije nego do sada. Morao sam da se pripremam za teže uspone, što mi nije odgovarala, ali sam znatno unaprijedio tehniku penjanja", rekao je ser Bredli, koji se osvrnuo i na rivale.

"Ne potcjenjujem bilo koga, ali posebnu pažnju moram da obratim na Hesjedala, kojeg prošle godine niko nije očekivao na vrhu. „Điro” je Nibalijev ponos, on je veliki favorit Italijana. Sve je uložio na ovo, jer neće učestvovati na „Turu”, ali ga se ne plašim. Poštujem ga, ali znam njegove mane i kvalitete i šta bi trebalo da uradim da budem ispred njega", zaključio je as „Skaja”, koji bi mogao da postane prvi Britanac sa titulom na „Điru”.

Kladionice jasno favorizuju Viga (kvote 1,95 - 2,15) i Nibalija (3-3,20), ali niko ne smije da otpiše ni Hesjedala, iako se na uloženi euro dobije od sedam do osam. Senzacionalni prošlogodišnji pobjednik najavljuje da može da odbrani tron.

"Sada se osjećam bolje nego u ovo vrijeme prošle godine, a sebi sam postavio ljestvicu visoko i želim da ponovo trijumfujem", naglasio je 32-godišnji Kanađanin.

I ove godine, na „Điru” neće biti nekoliko velikana, koji se spremaju za „Tur” - Alberta Kontadora, Krisa Fruma, Endija Šleka, Hoakina Rodrigesa..., a nema ni povrijeđenog Ivana Basa.

Sedam etapa završava se na planinama, a pretposljednja etapa ima četiri veoma teška brdska cilja, uključujući i nevjerovatno naporni uspon na Paso Đau.

Bonus video: