Montenegro open 7. i 8. jula u Podgorici

Miting nalazi u zvaničnom kalendaru Evropske plivačke federacije i da će okupiti više od 350 plivača iz 45 klubova i 12 država.
95 pregleda 1 komentar(a)
Montenegro open 2018 press, Foto: Wpolo.me
Montenegro open 2018 press, Foto: Wpolo.me
Ažurirano: 05.07.2018. 12:28h

Međunarodni plivački miting Montenegro open 2018 biće održan 7. i 8. jula u Podgorici na olimpijskom bazenu Sportskog centra Morača.

Miting nalazi u zvaničnom kalendaru Evropske plivačke federacije i da će okupiti više od 350 plivača iz 45 klubova i 12 država.

Najavljeno je da će iz Crne Gore nastupiti 130 plivača iz osam klubova.

Predsjednica Stručnog savjeta za plivanje Danijela Franeta kazala je da će ovogodišnji, peti miting biti jedan od najbrojnijih i najkvalitetnijih do sada.

"Biće to ujedno za nas i test za organizaciju plivačkih takmičenja na Igrama malih zemalja Evrope naredne godine u Podgorici. Plivanje u Crnoj Gori je napredovalo tako da ćemo za vikend na mitingu imati 130 plivača iz osam klubova. Oformili su se novi klubovi i imamo mnogo više licenciranih i registrovanih plivača", kazala je Franeta na konferenciji za novinare.

Oba takmičarska dana kvalifikacije počeće u devet, dok je finalni dio zakazan za 18 sati.

Prema propozicijama, osam najbolje plasiranih takmičara iz kvalifikacija stiču pravo nastupa u finalu određene discipline.

"Takmičenje će biti održano u svih pet starosnih kategorija, u olimpijskim disciplinama. U finalnim disciplinama osam najbržih plivaće u finalu, bez obzira na starosnu kategoriju. U jutarnjem dijelu dodijliće se medalje za četiri uzasne kategorije", kazala je Franeta.

Saopšteno je da će tri prvoplasirana takmičara u svim individualnim disciplinama po kategoriji, odnosno tri prvoplasirane štafete, biti nagrađeni medaljama, dok će po pet najboljih takmičara i takmičarki u apsolutnoj konkurenciji dobiti novčane nagrade.

Kriterijum za određivanje najboljih takmičara je zbir FINA bodova iz dvije različite discipline.

Biće nagrađena i tri najbolja kluba iz Crne Gore, kao i najbolji crnogorska plivač i plivačica.

Samostalni savjetnik za sport Glavnog grada, Rajko Ćupić, kazao je da su preduzete sve mjere u cilju ispunjenja standarda za održavanje tog međunarodog takmičenja.

"Raduje da je miting uvršten u kalendar Evropske plivačke federacije i da je ove godine prijavljen veći broj takmičara i država učesnica. Uradićemo sve da dobrom organizacijom taj broj sljedeće godine bude još veći. Izgradnjom zatvorenog bazena Podgorica je stekla uslove za organizaciju značajnijih plivačkih i vaterpolo međunarodnih takmičenja", kazao je Ćupić.

On je pohvalio dobru saradnju Glavnog grada sa VPSCG.

Promoter petog međunarodnog plivačkog mitinga je evropski šampion u malim i velikim bazenima, Velimir Stjepanović.

Stjepanović učestvovati na mitingu, kaočlan beogradskog Partizana.

On ima bronzanu medalju sa Svjetskog prvenstva u malim bazenima u Dohi 2014. godine.

Na Evropskom prvenstvu u Berlinu 2014. godine osvojio je zlatne medalje u disciplinama 200 i 400 metara slobodno, a dvije godie kasnije u Londonu bio je srebrni.

Zlatnu medalju osvojio je 2013. godine na Evopskom prvenstvu u malim bazenima u Herningu na 200 metara slobodnim stilom, na istom takmičenju u disciplini 400 metara slobodno bio je bronzani.

Na Mediteranskim igrama u Taragoni osvojio je tri zlata i to na 200 metara delfin, 200 metara slobodno i u štafeti 4x100 slobodno, dok je srebrni bio u disciplini 4x100 mješovito.

Bonus video: