Braća Stanković osuđena za pranje novca prodajom goriva na sivom tržištu

Prvostepenu presudu danas je u Višem sudu u Podgorici izrekla sudija pojedinac Valentina Pavličić
360 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2013. 13:37h

Zbog pranja novca od prodaje 17 cistijerni goriva na sivom tržištu polovinom 2003. godine, falsifikovanja isprave i nedozvoljene trgovine Aleksandar M. Stanković osuđen je na tri godine i devet mjeseci zatvora, dok su za pranje novca i falisifikovanje isprave Oleg M. Stanković i Dragana R. Pavićević osuđeni na po sedam mjeseci zatvora. Vozači cistijerni Dražen S. Klikovac iz Podgorice i Sead M. Kurtović iz Ulcinja, osuđeni su na četiri odnosno na tri mjeseca zatvora zbog „nedozvoljene trgovine pomaganjem“.

Prvostepenu presudu danas je u Višem sudu u Podgorici izrekla sudija pojedinac Valentina Pavličić.

Prema optužnici, u periodu od jula do oktobra 2003. godine braća Stanković, te Dragana Pavićević, su preko bankarsko-finansijskog poslovanja prikriju način pribavljanja novca. Aleksandar Stanković je napravio fiktivnu dokumentaciju nepostojećeg preduzeća „Maneks petrol“ iz Širokog Brijega u Bosni i Hercegovini, a čiji je navodni vlasnik i osnivač Stjepan Ivanković.

Nakon toga su na osnovu falsifikovanog rješenja tog preduzeća kod Crnogorske komercijalne banke otvorili su nerezidentni račun. Navodno je Ivanković dao ovlašćenje braću Stanković i DraganuPavićević da mogu raspolagati novcem sa računa. Takvu falsifikovanu dokumentaciju, predali su šefu odjeljenja platnog prometa sa inostranstvom u CKB-u u Podgorici Samiru Bibeziću, a zatim je Aleksandar Stanković za nepostojeće preduzeće „Maneks petrol“, od jula do oktobra 2003. godine nabavljao gorivo od preduzeća „Jugopetrol“ iz Kotora u vrijednosti većoj od 121.712 eura, odnosno ukupno 17 cistijerni goriva za prodaju na takozvanom „sivom tržištu“.

Prema pratećoj carinskoj dokumentaciji gorivo je trebalo da izađe preko crnogorskog graničnog prelaza Ilino brdo u BiH, ali je prodavano na sivom tržištu Crne Gore. Optuženi su angažovali vozače Klikovca i Kurtovića, koji su cistijerne sa gorivom zadržavali na teritoriji Crne Gore, a sve po dogovoru sa Aleksandrom Stankovićem. Braća Stanković i Dragana Pavićević izbjegli su da plate obaveze državnom budžetu i na osnovu carinskih dažbina, obračuna akciza i PDV-a, te pribavili korist u iznosu od 215.321,56 eura.

Sudija je kazala da je nesumnjivo utvrđeno da je nepostojeće preduzeće Maneks patrol, kao i da lična karta izdata na ime Stepana Ivankovića kao vlasnika, nije postojao pod tim brojem.

Usljed nedostatka dokaza policajci MUP-a Crne Gore, Dušan Ž. Vuković, Zdravko T. Malović, Njegovan Đ. Antović, Milosav S. Novaković, Borislav D. Raičević, Milorad J. Miljanić, Mladen M. Pavićević, Mirko N. Mijušković, Predrag B. Mirković, Željko R. Božović, Dragan J. Mandić, Momir M. Todorović, Zoran D. Nenezić, Goran V. Popović, Miloš N. Stojanović, Predrag V. Jovanović, Dušan N. Vlaović, Spasoje V. Minić, Siniša S. Kočović, Željko B. Marković, Veroljub M. Gluščević, Svemir H. Jaganjac, Pavle V. Vujačić, Zdravko S. Grdinić, Slavko D. Peković, Milan N. Vukadinović i Zoran M. Kasalica, oslobođeni su optužbe da su počinili krivično djelo zloupotrebu službenog položaja i krivično djelo falsifikovanje službene isprave.

Bonus video: