Kako je srušena moćna narko banda: Prodaja 17 kg droge dogovorena u Podgorici

U akciji koja se istovremeno sprovodila u Crnoj Gori, Hrvatskoj, BiH i Srbiji zaplijenjeno je više od 370 kg trave i skanka, pola kg heroina
460 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2013. 12:29h

"Jutarnji list" je objavio rekonstrukciju najveće međunarodne policijske akcije u kojoj je uhapšena 51 osoba, od kojih 15 u Crnoj Gori, povezana sa preprodajom droge.

Kako navodi list u Podgorici 28. decembra 2012. na zajedničkom sastanku su Risto Mijanović iz Crne Gore, Ajlin Ahmić Ićo, MMA borac i Damir Šetka Šele, vlasnik dubrovačkog kafića Movie. Dogovaraju prodaju 17 kilograma marihuane. Imena kupaca već se znaju.

Regionalna akcija "Grom": Uhapšeno 15 osoba u Crnoj Gori>>>

To su Zoran G. iz Velike Gorice, Želimir M. zvani Žac iz Zagreba i Dario Š., konobar iz Zagreba. Kupci će donijeti novac, a Risto će se pobrinuti da i lično bude prisutan na primopredaji robe.

Prelazak granice

Tri dana kasnije, Žac i Dario već su u Dubrovniku. Donijeli su dio novca, ukupno 20.000 kuna (oko 2.650 eura), i ostavili ga na recepciji jednog hotela u Orašcu. Risto preuzima novac isti dan i zove dvojicu od trojice kupaca.

Objašnjava im vrijeme i način isporuke marihuane. Biće to u Brezovici pored Zagreba, 27. januara. Akcija počinje tačno dan uoči primopredaje. Risto, Ajlin Ahmić Ićo i još jedan njihov saradnik predaju marihuanu dvojici vozača, Dejanu O. i Veselinu Đ. Obojica žive u Subotici, a u slobodno vrijeme prevoze drogu za novac. Ićo i Risto za ovu akciju su im dali 4.000 eura, a pobrinuli su se i da im putem rent-a-kara osiguraju i dva vozila.

U Crnoj Gori Dejan O. vozio je "golf" i legalno prešao granicu, dok je Veselin Đ. drogu prenio u putnoj torbi brdskom stazom blizu graničnog prelaza Karasovići - Debeli brijeg.

Telefonom su dogovorili mjesto sastanka u Dubrovniku, iznajmili još jedno vozilo, "ševrolet aveo", u koje su stavili drogu i krenuli prema Zagrebu.

"Ševrolet" je vozio Dejan O., a Veselin je ispred njega vozio "golf". Izbjegavajući prelazak graničnog prelaza sa BiH kod Neuma, svoj put su nastavili prema mjestu Trpanj na Pelješcu i ukrcali se na trajekt.

Dan kasnije dvojac je uhapšen i još uvijek se nalazi u zatvoru, a Zoran G., Žac i Dario Š. taj su dan ostali bez naručene marihuane.

To je bila, kako saznanje "Nedjeljni Jutarnji", jedna od prvih pomno osmišljenih akcija nabavke, prevoza, isporuke i prodaje droge koju je vodio međunarodni lanac narkodilera.

U četvrtak i petak "palo" ih je ukupno 50 iz Crne Gore, BiH, Srbije, Republike Srpske i Hrvatske.

Njihove aktivnosti su trajale gotovo šest mjeseci, s tim da je policija pomno istraživala svaki njihov korak više mjeseci.

U tom periodu, kako saznaje list, prisluškivano je gotovo 1.000 osoba, dok je velik broj njih policija i pratila.

Epilog međunarodne akcije razbijanja lanca krijumčara droge i oružja bili su maskirani policajci naoružani dugim cijevima koji su na ključnim punktovima u Zagrebu i Dubrovniku uhapsili preostale osumnjičene.

U akciji koja se istovremeno sprovodila u Crnoj Gori, BiH i Srbiji zaplijenjeno je više od 370 kilograma trave i skanka, pola kilograma heroina, manja količina amfetamina, kao i velika količina oružja i eksploziva.

Procjenjuje se da je ukupna vrijednost zaplijenjene droge veća od pet miliona kuna (oko 660.000 eura).

Galerija

Bonus video: