Regionalna akcija "Grom": Uhapšeno 15 osoba u Crnoj Gori

Od avgusta prošle godine, od kako policije regiona zajednički “drže na oku” ovaj krijumčarski lanac, u Crnoj Gori je ukupno zaplijenjeno 312 kilograma skanka
779 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2013. 07:22h

U sklopu regionalne akcije policije, u Crnoj Gori juče je uhapšeno 13 osoba, zbog sumnje da su bili u međunarodnom lancu šverca skanka, koji je iz Albanije vodio preko naše zemlje ka Hrvatskoj, Bosne i Hercegovine i dalje ka zemljama EU.

“Grom”, kako je policija u Crnoj Gori nazvala akciju, obuhvatila je još dvije osobe, koje su tokom novembra prošle godine uhapšene sa tovarima skanka.

Od avgusta prošle godine, od kako policije regiona zajednički “drže na oku” ovaj krijumčarski lanac, u Crnoj Gori je ukupno zaplijenjeno 312 kilograma skanka, ali juče tokom akcije hapšenja osumnjičenih u Ulcinju, Baru, Podgorici, Cetinju i Nikšiću nije nađen ni gram droge.

Crnogorska policija uhapsila je Aftrita Fetosija (31), nastanjenog u Podgorici, Cetinjane Rista Mijanovića (23), Radovana Mijanović (53) i maloljetnog F. M. (15), Ulcinjane Ramazana Nelovića (62) i Mirsada Avdiju (26), državljanina Hrvatske Z.E. (28), Barane LJ.Ć. (30) i N.M. (52) kao i Nikšićanina Vaska Gvozdenovića (33), zbog sumnje da su stvarali kriminalnu organizaciju, koja se bavila međunarodnom trgovinom narkotika.

Ulcinjani Hamzija Markašević (27) i Andrija Karađinović (33) uhapšeni su zbog sumnje da su bili članovi ovog narko - lanca. Udar “Grom” izbjegao je njihov sugrađanin Armin Kasapović. On je, prema nezvaničnim informacijama iz policije, nakon što je policija u februaru zaplijenila pošiljku droge koju je trebao preuzeti u BiH, ostao u toj državi.

Protiv Baranina Branka Perovića (37) policija će podnijeti krivičnu prijavu za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, jer je juče tokom pretresa njegovog stana pronađen pištolj za koji nije pokazao dozvolu.

“Grom” je krivičnom prijavom juče “pogodio” i Baranina Ratka Maljkovića (34) i Nikšićanina Janka Božovića (37), koji se već nalaze u Istražnom zatvoru u Spužu, jer su tokom novembra 2012. uhapšeni sa tovarima skanka.

Maljkoviću i Božoviću se na teret stavlja krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, ali i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Dileri od Zagreba do Ulcinja

Crnogorska policija, sa kolegama iz Hrvatske, BiH, Srbije i Republike Srpske, još od avgusta prošle godine radi na prikupljanju podataka o osobama, koje su bile u ovom međunarodnom lancu trgovine narkotika.

Gotovo u isto vrijeme, u akcijama pod različitim radnim nazivima “Grom”, “Šetač”, “Svitanje”, juče ujutro oko 6,30 krenulo se sa hapšenjima članova lanca od Zagreba, Dubrovnika, Splita, Zadra, pa preko Zenice, Busovače i Šipova do Nikšića, Podgorice, Bara, Cetinja i Ulcinja.

Tokom jedne od najvećih zajedničkizh regionalnih akcija protiv narko - mafije, uhapšeno je 50-ak osoba, a tokom osam mjeseci zaplijenjeno je nekoliko stotina kilograma skanka, heroina i veća količina oružja.

Crnogorski ministar pravde Duško Marković novinarima u Beogradu kazao je da je obaviješten o regionalnoj akciji.

“Hapšenja se tiču organizacije, koja se bavi nelegalnim prometom narkotika i oružja”, kazao je Marković.

Portparol MUP-a RS Mirna Šoja izjavila je za tamošnje medije da je međunarodnu akciju pokrenula upravo njihova policija, te da je juče tokom pretresa u toj zemlji nađeno 350 kilograma skanka.

“Vijestima” je juče više sagovornika iz policije kazao da su tokom osmomjesečne akcije “Grom”, službenici Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala ali i Grupe za brobu protiv trgovinje drogom od avgusta pratili organizatore i članove grupe u Crnoj Gori.

Policija je sve uhapšene periodično “držala” i na mjerama tajnog nadzora, a tokom tog operativnog perioda skupljeni su dokazi o načinu nabavke, skladištenja ali i distribucije skanka.

Članovi međunarodnog lanca u Crnoj Gori imali su zaduženja da ostavaruju kontakt sa proizvođačima skanka u Albaniji, a potom da organizuju prenos droge od granice sa tom zemljom do granice sa BIH ili Hrvatske. Tovare skanka na granici sa tim zemljama čekali su dileri iz tih zemalja, koji su imali dobro “utabanu” stazu prenosa droge do zemalja EU.

Mršav plijen u zoru

”Mršav plijen” - ukratko bi se mogao ocijeniti jučerašnji posao policije u Crnoj Gori, koja pretresom stanova i kuća osumnjičenih dilera nije pronašla ni gram droge.

Policija je juče pretresom kuće Cetinjanina Rista Mijanovića pronašla pištolj, nepoznate marke, kalibra 9mm sa 50 metaka.

Zbog toga se Mijanoviću stavlja na teret i krivično djelo “nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija”. Pištolj, bez dozvole, nađen je i u stanu Baranina Branka Perovića zbog čega će protiv njega biti podnijeta krivična prijava za to djelo.

Svi uhapšeni juče tokom dana, su uz krivične prijave, privedeni na saslušanje speciajlnom tužiocu za borbu protiv organizovanog kriminala koji im je većini odredio 48 - časovno zadržavanje. Iz pritvora su juče pušteni maloljetni F.M. kao i Baranin Branko Perović. Uhapšeni će danas biti privedeni sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici, koji će na osnovu dokaza iz krivične prijave odlučiti da li će im odrediti pritvor ili ih pustiti da se brane sa slobode.

Ranije “palo” 312 kilograma skanka

Tokom trajanja akcije “Grom”, policija je u Crnoj Gori, u tri odvojene akcije, zaplijenila 312 kilograma skanka, koje su osumnjičeni članovi međunarodnog lanca pokušali da doture do granice sa BiH.

Tokom novembra policija je izvela dvije akcije - kod Baranina Ratka Maljkovića je policija pretresom njegove kuće u naselju Haj Nehaj pronašla 163 kilograma skanka. Maljković je drogu krio u ormaru spavaće sobe, a osim pakovanja marihuane tada je u njegovoj kući policija našla i digitalnu vaga ali folije za pakovanje droge.

Krajem novembra policija je u mjestu Glibavac kod Nikšića, zaustavila automobil Janka Božovića, u kojem je pronašla 39 kilograma skanka. Zapljena droge, članova ovog narko - lanca, nastavljena je 15. februara 2013. godine - na graničnom prelazu Vraćenovići policija je zaustavila kamion, na kojem se nalazio bager natovaren sa 110 kilograma skanka. U patosu bagera crnogorski carinici i policajci tada su pronašli pakovanja skanka i uhapsili Dragana Dragovića (61), koji je vozio kamion.

Andrija Karađinović i Armin Kasapović, tada su pobjegli. Prema informacijama “Vijesti” iz policije, njih dvojica su drogu koju je prevozio Dragović trebali preuzeti, nakon što je on prošvercuje preko granice.

Par dana nakon hapšenja Karađinović se vratio u Ulcinj, a Kasapović je ostao u BiH. Sagovornik “Vijesti” iz Uprave policije, kazao je juče da je bunker za skank u bageru izrađen u privatnoj radionici Karađinovića u naselju Totoši u Ulcinju. Procjene policija regiona su da se tokom njihovih akcija zaplijeni svega 10 - 15 odsto droge, dok veći dio tovara završi u zemljama Zapadne Evrope.

Galerija

Bonus video: