NASTAVAK 10. MAJA

Olivera Lakić će ponovo svjedočiti

Odloženo suđenje Slavku Musiću, optuženom za ugrožavanje sigurnosti novinarke “Vijesti”
2 komentar(a)
Slavko Musić, Zoran Piperović, Foto: Savo Prelević
Slavko Musić, Zoran Piperović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.04.2013. 14:18h

Advokat Zoran Piperović, zastupnik Slavka Musića, optuženog za ugrožavanje sigurnosti novinarke “Vijesti” Olivere Lakić tražio je juče da ona ponovo svjedoči u procesu protiv njegovog klijenta.

Sutkinja Jelena Petrović-Kovačević odobrila je Piperovićev zahtjev i nastavak suđenja zakazala za 10. maj.

U nastavku suđenja biće pročitani dokazi svjedoka, kao i izjave vještaka, koje su bile prezentirane sudu na prethodnom suđenju kada je Musić osuđen na četiri mjeseca zatvora.

Lakićeva juče nije prisustvovala suđenju zbog zdravstvenih problema, kazao je njen punomoćnik, advokat Miladin Adžić.

Viši sud u Podgorici ukinuo je presudu Osnovnog suda kojom je Musić osuđen na četiri mjeseca zatvora, dok je Marko Piper, kome se sudilo u odsustvu, oslobođen optužbi za ugrožavanje sigurnosti novinarke “Vijesti”.

U Višem sudu prihvatili su obje žalbe - na osuđujući i na oslobađajući dio prvostepene presude, jer su utvrdili da je presuda nejasna i protivurječna.

U ukidnom rješenju piše da, u oslobađajućem dijelu, sudija između ostalog, nije dovoljno razmatrala prijeteće pismo koje je poslato redakciji, a da je, u osuđujućem dijelu, izreka protivurječna obrazloženju, jer se u izreci presude navodi da je Musić nosio kapuljaču, dok se u obrazloženju ističe da su svjedoci rekli da on nije nosio kapuljaču.

“Potrebno je sprovesti stare, a po potrebi i nove dokaze u postupku”, navodi se u ukidnom rješenju Višeg suda.

Musić je ukinutom presudom osuđen zato što je 3. februara 2011. vozilom blokirao automobil ekipe “Vijesti”, blizu hangara u Donjoj Gorici i tada sa tri nepoznate osobe stajao u dvorištu kuće u kojoj se nalazila Lakićeva, kako bi zaplašio nju i porodicu s kojom je razgovarala. Porodica, s kojom je Lakićeva razgovarala živi iza bedema hangara, u kojem se navodno proizvodi ambalaža lažnih brendova cigareta.

Sutkinja je smatrala da nije dokazano da je Lakićevoj bila ugrožena sigurnost kada su vlasnici mojkovačke fabrike “Tara” 31. januara petprošle godine, preko Musića, umjesto odgovora na pitanja o sumnjivom poslovanju u Mojkovcu, novinarki uručili dvije orhideje, upakovane tako da podsjećaju na one koje se nose na groblje. Takođe, sutkinja je tada navela i da nema dokaza ni da je Piper tri dana kasnije predao Musiću prijeteće pismo, nakon čega ga je ovaj donio u redakciju “Vijesti”.

Lakićeva je od februara 2011. meta uznemiravanja, prijetnji, pa i fizičkog napada. Sve to počelo je nakon što je ona počela sa pisanjem tekstova o fabrici duvana “Tara” u Mojkovcu, istražujući poslovanje te fabrike zbog sumnje da se u njoj proizvode lažne cigarete, a potom pakuju i šalju van Crne Gore.

Ivan Bušković pravosnažno je osuđen na devet mjeseci zatvora zbog toga što je Lakićevu napao ispred zgrade u kojoj živi. Počelo je suđenje Milenku Rabrenoviću, vozaču bivšeg direktora policije Veselina Veljovića, koji se tereti da je osoba koja je prijetila Lakićevoj i njenoj kćerki.

Milanu Grguroviću iz Danilovgrada ponovo se sudi, jer se lažno prijavio da je prijetio Lakićevoj i njenoj kćerki.

Preporučujemo za Vas