Prirodni sok koji liječi najopasnije tumore

Posljednji rezultati proučavanja gorke dinje na Univerzitetu Kolorado više su nego ohrabrujući. Ova, na Istoku vjekovima poznata i u ishrani korištena biljka može postati hit u liječenju kancera
378 pregleda 9 komentar(a)
Gorka dinja, lijek za rak, Foto: Wikipedia.org
Gorka dinja, lijek za rak, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 21.03.2013. 17:41h

Sok egzotične gorke dinje Momordice charantije može da zaustavi i potisne rast ćelija raka pankreasa, bez nuspojava, djeluje i protiv raka dojke, prostate, debelog crijeva, jetre, želuca i nazo-ždrijelnih tumora, kao i kod leukemije.

Nova studija pokazala je da sok gorke dinje, poznatog povrća u Aziji i Africi, znatno smanjuje rast tumora pankreasa kod miševa na kojima je vršeno ispitivanje, jer ometa metabolizam glukoze u ćelijama raka, pa ih doslovno izgladnjuje ostvaljajući ih bez šećera, "goriva" bez kojeg ove ne mogu da prežive.

Brojne zdravstvene koristi povezane s konzumacijom gorke dinje već su poznate. Ova biljka, lat. naziva Momordica charantia, naširoko se uzgaja i jede širom jugoistočne Azije, Afrike, Kine, Japana, Okeanije, pa čak i na Karibima. Posebno je popularna među Japancima s Okinave, koji su poznati po dugovječnosti.

Iako se jede već vjekovima, mnoge zdravstvene prednosti (antivirusno djelovanje, antioksidans, sprječava dijabetes) tek su nedavno postale poznate u zapadnoj medicini. U posljednje četiri godine intenzivno se istražuje djelovanje ove biljke protiv raka.

Antikancerogeno djelovanje vidljivo je i kod raka dojke, prostate, debelog crijeva, jetre, želuca i nazo-ždrijelnih tumora, kao i kod leukemije. Najnovija studija pokazala je da gorka dinja djeluje citotoksično na rak pankreasa.

Istraživači sa "University of Colorado Cancer Center"-a kupili su ove dinje (kineska sorta) u lokalnoj trgovini, uklonili pulpu i sjeme i pomoću kućnog sokovnika napravili sok. Dobijeni sok korišten je pri testiranju na dva načina: direktno na kulturama ćelija ili tako što je smrznut pa samljeven u fini prah, koji je kasnije korišten za hranjenje miševa.

Svježe iscijeđeni sok gorke dinje (razrijeđen samo 5% u vodi) djelovao je snažno na smanjenje ćelija karcinoma pankreasa. Naime, nakon 72 sata testiranja AsPC-1 i Capan-2 ćelije tumora smanjene su za 90%, a BxPC-3 i MiaPaCa-2 za čak 98%.

Sok je izazvao programiranu smrt ćelije raka (apoptozu) i što je još važnije, aktivirao AMPK, što ukazuje da ometa metabolizam glukoze i bukvalno izgladnjuje ćelije raka ostavljajući ih bez šećera i izazivajući njihovo umiranje.

Nakon što su miševi u eksperimentu bili hranjeni prahom smrznutog soka gorke dinje, došlo je do 64-postotnog smanjenja ćelija raka. Djelovanje je dakle slično kao i kod hemoterapije (52% nakon 18 dana), koja se primjenjuje u liječenju raka pankreasa, ali u ovom slučaju bez vidljivih nuspojava koje prate tretmane hemoterapije.

To bi značilo da ljudi koji imaju 75 kilograma trebaju da uzimaju šest grama ovog praha. Slična doza od 4,8 grama praha smrznutog soka koristila se u sklopu nedavne studije. Naime, tri mjeseca su je davali oboljelima od metaboličkog sindroma. Lijek je djelovao i svi su ga pacijenti uglavnom dobro podnosili.

Bonus video: