Šćepanović poručio osnovcima: Igrice zamijenite sportom

"Bavite se sportom, puno je bolje da se družite sa loptom, kao što sam to ja radio, nego da po čitav dan igrate kompjuterske igrice", posavjetovao je Šćepanović
1 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2013. 23:16h

U okviru polugodišnjeg projekta "Olimpijski san – promocija olimpijskih vrijednosti i ideala", koji od 1. marta ove godine u saradnji sa Crnogorskim olimpijskim komitetom realizuju Centar za istraživanje i razvoj sporta (CIRS) i Centar za borbu protiv gojaznosti Crne Gore (CEPROG), Osnovnu školu "Oktoih" u Podgorici danas je posjetio Vlado Šćepanović, trofejni košarkaš reprezentacija Jugoslavije, SCG i Crne Gore.

Šćepanović je karijeru počeo u kolašinskom Gorštaku, osvajao je zlatne medalje na Svjetskom i Evropskom prvenstvu, višestruki je prvak države i osvajač nacionalnog Kupa, član najuspješnije generacije u istoriji Budućnosti, ali i dugogodišnji as Panatinaikosa, Fortituda, Partizana, PAOK-a...

"Prvo sam počeo da se bavim fudbalom, ali sam sa 12 godina odlučio da treniram košarku. Moj brat, koji je stariji sedam godina od mene, trenirao je košarku, pa sam počeo i ja. Od tada, pa sve do rođenja moje djece, košarka je bila moj život. Sada su djeca najvažnija, ali košarka je ostala moja velika ljubav", kazao je Šćepanović osnovcima “Oktoiha”.

Osim fotografisanja i potpisivanja slika, Šćepanović je odgovarao na pitanja radoznalih učenika, koja su se smjenjivala kao na traci.

"Koliko si trenirao dnevno i da li si imao vremena da učiš?", bilo je pitanje koje je posebno interesovalo mališane.

"Ako se pravilno organizuje vrijeme, sve može da se stigne. Možete i da trenirate, ali nikako ne smijete da zapostavite školu. Ako ste dobri sportisti, i učitelji i nastavnici ponekad će vam “progledati kroz prste”. Tako je bilo i u mom slučaju, ali bio sam odličan učenik i drago mi je što sam na oba polja bio uspješan. Bitno je da slušate učitelje, jer će vam u kasnijim godinama puno značiti to što sada naučite. U vašim godinama najbolje pamtite i zato grabite da naučite što više. Naravno, bavite se sportom, puno je bolje da se družite sa loptom, kao što sam to ja radio, nego da po čitav dan igrate kompjuterske igrice", posavjetovao je Šćepanović.

Djecu je interesovalo i kako se Šćepanović osjećao na svojoj prvoj utakmici, koji mu je grad najljepši, da li mu je košarka pomogla da stekne puno prijatelja, kako se hranio...

Domaćin proslavljenom košarkašu u školi "Oktoih" bio je Sava Kovačević, nastavnik razredne nastave.

U sklopu istog projekta, koji se izvodi u osnovnim i srednjim školama, dan ranije je Srednju stručnu školu “Ivan Uskoković” posjetio trofejni vaterpolo stručnjak, Petar Porobić.

Bonus video: