Furtula: Osvojiću olimpijsku medalju

"Očekujem još bolje uslove kako bismo osvojili medalje o kojima se u Crnoj Gori sanja", rekao je Furtula
4 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2013. 13:22h

Na Evropskom kupu bacača prethodnog vikenda u španskom Kasteljonu, Mojkovčanin Danijel Furtula, u subotu je odbranio titulu u mlađim seniorima u bacanju diska, da bi u nedjelju iznenadio sve i srebrom u disciplini kugla.

Za trofejnog crnogorskog atletičara, Furtulu, danas je organizovan i prijem u Crnogorskom olimpijskom komitetu, nakon kojeg su se na konferenciji za novinare obratili zlatni atletičar, predsjednik COK-a Dušan Simonović i Milorad Vuletić, predsjednik Atletskog saveza Crne Gore.

"Zadovoljstvo mi je što sam ovdje povodom osvajanja naših medalja. Naših, jer da nije pomoći COK-a i ASCG ne bi ni bilo medalja. Lično zadovoljan sam programom rada sa trenerom Danilom Krtinićem, sa kojim sarađujem od 2011. godine. Očekujem još bolje uslove kako bismo osvojili medalje o kojima se u Crnoj Gori sanja".

"Cilj mi je medalja na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, i daleko od toga da je neostvariv. Nakon takmičenja u Kasteljonu Krtinić mi je kazao da je siguran da radimo dobre stvari, ali da je ovo tek početak na putu ka cilju - olimpijskoj medalji. Koliko god to sad izgledalo nestvarno, moguće je uz pravi pristup. Mislim da sam sposoban za to, a svi u timu stoje iza toga", obećao je 20-godišnji Mojkovčanin.

Furtula je enormni talenat pokazao osvajanjem titule juniorskog viceprvaka Evrope 2011. godine, da bi u prethodnoj godini bacio disk za B olimpijsku normu i učešće na OI u Londonu.

Ove godine je dodatno napredovao pa je u Baru 10. marta bacio disk na 64,60 metara, što je najbolji rezultat u mlađim seniorima u svijetu, a peti hitac godine u seniorskoj konkurenciji.

U Kasteljonu je za skoro pola metra popravio i lični i nacionalni rekord u bacanju kugle (18,18 metara).

"Moram biti zadovoljan, to su rezultati na vrhunskom nivou. Idemo dalje, do Svjetskog prvenstva u Moskvi mogu napraviti još bolji rezultat. Obećavam i tako će biti. Naravno da je disk priporitetna disciplina, ali jednom sedmično potrebno je trenirati kuglu".

"To zbog eksplozivnosti, šake... nekih stručnih stvari, pa sam zahvalan ASCG što me je prijavio i u bacanju kugle u Kasteljonu. Vrijeme na pripremama u Baru je bilo odlično, maksimalno sam bio spreman, pa sam i bez treninga kuglu mogao da bacim do medalje. A ovaj rezultat je bitan zbog kotiranja na listama IAAF-a", zaključio je Furtula.

Nakon nekoliko dana odmora u Mojkovcu, Furtula će odraditi dvije sedmice priprema u Baru.

"Obavio sam razgovor sa Furtulom, o njegovom programu i nizu sjajnih rezultata koje postiže u kontinuitetu. On je uz jedriličara Milivoja Dukića i džudistu Srđana Mrvaljevića naša nada za olimpijsku medalju u pojedinačnoj konkurenciji. Iako Furtula obećava medalju, mi bismo u COK-u bili zadovoljni i učešćem u finalu OI u Riju".

"Očekujemo od Furtule da ove godine uveliča našu zbirku medalja sa Igara malih zemalja i Mediteranskih igara, dok su mu ostala takmičenja u godini u programu ASCG. U toku njegovih priprema u Baru obavićemo razgovore i sa trenerom Krtinićem, kako bi dodatno unaprijedili njegov program. Nije to neki iznos, par desetina hiljada eura na godišnjem nivou. Furtula je mlad, a najbolje rezultate bacači postižu sa 30 godina, tako da ćemo se još dugo zajedno radovati medaljama", rekao je Simonović.

Kresanje budžeta i nejasni kriterijumi

"Nama u ASCG nakon ovakvih uspjeha nanovo zvoni alarm. Rezultati naših atletičara posljednjih godina su iznad uslova i organizacije. Alarm se javlja iz potrebe ostvarivanja kontinuiteta vrhunskih rezultata, a to će biti teško u postojećim uslovima, u kojima glavni grad države nema uslova za bavljenje atletikom. Imamo mnogo talenata, naročito u tehničkim disciplinama, i zahvaljujući novcu Uprave za sport, pomoći COK-a i sponzora, prvenstveno Aerdroma Crne Gore, za sada uspijevamo da realizujemo najvažnije programe".

"Moraju se i na sjeveru organizovati ljetnji kampovi, možda baš u Mojkovcu stvoriti uslove, jer tamo radi klub pod rukovodstvom velikog entuzijaste Marka Ristića, koji je i prepoznao talenat Danijela Furtule, a u Tari su i sjajni talenti, Kristina Rakočević, Milica Vujadinović, Marija Bogavac... Sve je to tamo improvizovano i uz pomoć SO Mojkovac", kazao je predsjednikm ASCG Milorad Vuletić.

Kako komentarišete podatak da od 2,5 miliona eura novca od Igara na sreću, Komisija Ministarstva finansija nije podržala projekat najboljeg atletskog kluba, mojkovačke Tare?

"Nijesam upoznat sa načinom raspodjele tog novca, mada znam da je tamo bilo nekih primjedbi i problema. Vjerujem da će se u budućnosti ispraviti to. I stvarno mi nije jasan kriterijum po kojem je zaobiđena Tara. Treba podsticati rad, naročito Tare", naglasio je Vuletić.

I predsjednik COK-a je mišljenja da je u crnogorskom sportu neophodno više reda.

"Rezultati su zapanjujući za ovako malu zemlju, naročito kada se uzme u obzir smanjenje budžeta za sport. A mi kao olimpijska porodica moramo stajati iza naših najboljih sportista. Jedan od najvećih problema predstavlja nam neusklađenost Zakona sa Poveljom MOK-a. Imali smo preko 30 zahtjeva prema državnim organima da se to uskladi, ali za sada to nije urađeno", upozorio je Simonović.

Galerija

Bonus video: