Dimitrije Popović završio spomenik Petru II Petroviću Njegošu

Spomenik Petru II Petroviću Njegošu izliven je u bronzi i rostfraju u Livnici umjetnika Likovne akademije u Zagrebu i radionici Koprivnjak
195 pregleda 8 komentar(a)
Dimitrije Popović, Foto: Vecernji.hr
Dimitrije Popović, Foto: Vecernji.hr
Ažurirano: 19.03.2013. 10:18h

Umjetnik Dimitrije Popović završio je spomenik Petru II Petroviću Njegošu, koji će u maju svečano biti otkriven 18. maja na Cetinju, povodom obilježavanja dvjestogodišnjice od rođenja crnogorskog vladara, objavio je “Večernji list”.

Glava je u metamorfoznoj anatomiji i simbolizuje napregnuće ljudskog duha zarobljenog, kako Njegoš kaže, u "tjelesnoj tamnici"

Zagrebačka promocija kompozicije, biće održana četvrog aprila u muzeju Mimara, kada će biti i predstavljena knjiga “Njegoš i Hrvati” grupe autora koja kroz razne dokumente govori o prožimanju dvaju kultura u vrijeme Petra II Petrovića Njegoša i bana Josipa Jelačića.

Spomenik Petru II Petroviću Njegošu izliven je u bronzi i rostfraju u Livnici umjetnika Likovne akademije u Zagrebu i radionici Koprivnjak, a pored monumentalne skulpture Popović na Cetinju priprema i veliku izložbu.

"Dugački zašiljeni krak skulpture usmjeren prema nebu simbolizuje nedokučivost kozmičke tajne, dok drugi zašiljeni krak sugeriše ograničeni domet ljudske svijesti, spoznaje.

Skulptura, kako prenosi “Večernji list” ostaje do 20. aprila u Zagrebu, nakon čega odlazi u Crnu Goru

Glava je u metamorfoznoj anatomiji i simbolizuje napregnuće ljudskog duha zarobljenog, kako Njegoš kaže, u "tjelesnoj tamnici", objasnio je Popović “Večernjem listu”.

“Za jubilarnu godinu Njegoševa rođenja u Biljardi će biti otvorena izložba 'Misterijum Luče mikrokozma'. Takođe, tim povodom, biće promovisana i monografija koja je posvećena ovom ciklusu.

Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske pokrenula je akciju sakupljanja novca kako bi se omogućila izvedba jedne moje skulputure posvećene Njegošu, a koja će biti poklon crnogorske dijaspore gradu Cetinju.

Inspirativna osnova za to djelo bila je u Njegoševim stihovima iz zbirke 'Pustinjak Cetinjski': Crnogorac k Svemogućemu Bogu - o ti bićem beskonačnim bez početka i bez kraja! Početak si sam osnovao a kraj svega u tebi je...”, najavio je Popović u nedavnom intervjuu “Vijestima”

Skulptura, kako prenosi “Večernji list” ostaje do 20. aprila u Zagrebu, nakon čega odlazi u Crnu Goru gdje će se 18. maja postavitii kao zajednički poklon Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Dimitrija Popovića koji je omaž Njegošu upotpunio ciklusom radova “Misterijum Luče mikrokozma” i pripovijetkom “Luča Njegoševe noći”.

Bonus video: