Danilovgrad: Lopovi odnijeli krov sa crkve u Kosiću

Mjesni paroh Slobodan Zeković kazao je “Vijestima” da su krađu primjetili mještani, koji su obilazili grobove bližnjih
240 pregleda 19 komentar(a)
crkva, Kosić, Foto: Jelena Jovanović
crkva, Kosić, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 16.03.2013. 17:47h

Crkva Časnog Krsta u danilovgradskom naselju Kosić, prije dvije noći drugi put je, u poslednjih deset dana, opljačkana.

Lopovi su preksinoć odnijeli dio bakarnog krova, a sedmicu ranije, bakarne oluke i opšivke oko njih, ukupne dužine oko 50 metara.

Mjesni paroh Slobodan Zeković kazao je “Vijestima” da su krađu primjetili mještani, koji su obilazili grobove bližnjih.

On je istakao da je krađa dijela krova sa crkve bila veliko iznenađenje i šok za njega i mještane Kosića.

“Primjetili su da je skinut bakarni krovni pokrivač sa sjeverne apside hrama. To se navjerovatnije desilo preksinoć. Policija je oba puta radila uviđaj i nadamo se da će u što skorije vrijeme njihova istraga uroditi plodom i da će počinioci tog sramnog čina biti otkriveni i privedeni pred lice pravde. Zaista je bolno saznanje da među nama postoje pojedinci, koji su zbog sitne zarade, spremni da udare i na svetinju hrama gospodnjeg, da kradu, otimaju, skidaju krov sa crkve”, rekao je Zeković.

On je istakao da je prije par dana obijena i crkva Svetog Tanasija velikog u Mijokusovićima iz koje je ukraden krst.

“Počinjena je premetačina u hramu i odnešen je jedan stari krst koji se nalazio na oltaru na časnoj trpezi"

“Počinjena je premetačina u hramu i odnešen je jedan stari krst koji se nalazio na oltaru na časnoj trpezi. Otuđeno je nešto sitnog, ali najgore je što je premetačina izvršena po cijelom hramu, a posebno u svetom oltaru”, rekao je paroh.

Zeković je ispričao da su i ranije na području Bjelopavlića lopovi provaljivali u crkve, naročito prije 4-5 godina, kada je gotovo svaka crkva na toj teritoriji obijena.

“Tada je crkve Svete Tekle u kontinuitetu pet, šest puta provaljivana, od seoskih nijedan nije ostala u koju nije provaljeno. Policija je tada otkrila neke od počinioca i onisu pravosnažno osuđeni. Otkrivena su dvojica iz sjevernih opština. To su bili sitni lopovi, povratnici u tim djelima, koji su na desetine sličnih krađa imali po privatnim kućama ili prodavnicama. Nadam se u brzu i uspješnu policijsku istragu. Mještani Kosića su odlučni da na svaki mogući način zaštite svoju svetinju i oni će se pobrinuti da hram bude što bolje obezbijeđen u narednom periodu”, kazao je Zeković.

On je dodao da se svaka materijalna šteta na hramu, bilo da je manja ili već, može nadomjestiti, ali da je najtužnije u svemu saznanje da postoje oni koji su zbog minimalne zarade spremni da krenu na svetinju.

“Osjećam veliku tugu zbog toga. Te ljude, koji su došli u takvu situaciju da se usuđuju bez imalo stida i straha božijega učine takve stavri, iskreno sažaljevam. Molim se da im gospod Bog podari iskrenog pokajanja i da prestanu sa takvim stvarima”, kazao je Zeković.

Bonus video: