Grad teatar otvara "Romeo i Julija"

Centralni događaj ovogodišnjeg festivala planiran je za 9. avgusta, kada je premijerno izvođenje Lorkinih „Krvavih svadbi“ u režiji jednog od trenutno najboljih reditelja u Evropi Igora Vuka Torbice.
96 pregleda 0 komentar(a)
Grad Teatar, Foto: Vuk Lajović
Grad Teatar, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 29.06.2018. 12:30h

Predstavom bosanskog Narodnog pozorišta iz Zenice „Romeo i Julija“, u režiji Selme Spahić svečano će 2. jula na sceni između crkava u Starom Gradu biti otvoreno 32. izdanje festivala „Grad teatar“.

Festival koji će trajati do 20. avgusta 2018. godine, odvija se pod sloganom "Kad se pojavi Mjesec…“ („Krvave svadbe“, F. G. Lorka), a kao i prethodnih godina, program će se realizovati kroz četiri segmenta: dramski, književni, likovni i muzički.

Biće izvedeno ukupno 41 program, i to 14 dranskih, 12 književnih, šest muzičkih, tri likovna program, jedna naučni skup.

Ove godine, noseća ideja festivala, kako je saopšteno na konferenciji za novinare, ne samo u produkcionom dijelu programa, već i u domenu osmišljavanja segmenta u vezi sa gostovanjima u dramskom programu biće tema savrmeno čitanje klasike, odnosno čitanje djela klasične litareture u današnjem vremenu.

„Kroz sve ove segmente smo se trudili da svaki od njih odgovori na zadatu temu. Ono što Grad teatar baštini i što treba izdvojiti je činjenica da je prosto sebi zadavao ciljeve, tako je i ove godine . Navikli smo publiku , a i sebe da očekujemo da idemo dalje, da istražujemo šta je to sada aktuleno, čime se u današnjem trenutku treba baviti, kada su izvođačke umjetnosti u pitanju i na taj način smo došli do zadate teme“, kazala je direktorka JU „Grad teatar“ Milena Lubarda Marojević.

Predsjednik Savjeta JU „Grad teatar“ prof. dr Siniša Jelušić kazao je da će na ovogodišnjem festivalu biti predstavljeno najreprezentativnije na ovom prostoru.

„Ovim festival ima ima značajno regionalno mjesto. Ideja je da festival mora dobiti dominantno međunarodni karakter, da bude komparabilan sa velikim festivalima , mediteranskim prije svega“, kazao je Jelušić

Centralni događaj ovogodišnjeg festivala planiran je za 9. avgusta, kada je premijerno izvođenje Lorkinih „Krvavih svadbi“ u režiji jednog od trenutno najboljih reditelja u Evropi Igora Vuka Torbice.

Predstava se realizuje u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada, i u njoj će igrati ekipa glumaca pomenutog pozorišta i glumaca iz Crne Gore. Ujedno, i sam moto XXXII festivala, kao i vizuelno rješenje, inspirisani su tekstom Lorkine drame, napisane 1932. godine, čije je prvo uprizorenje na sceni režirao i sam Lorka.

Klasična djela dramske književnosti su okosnica i gostujućeg dramskog dijela festivalskog programa.

Na sceni „Grada teatra“ biće izvedena predstava Naradnog pozorišta iz Beograda u režiji Jagoša Markovića „Ožalošćena porodica“, ali i predstave za đecu, pa će najmlađi ove godine biti u prilici da pogledaju predstavu kojom je tematizovana jedna od najpoznatijih Ezopovih basni „Cvrčak i Mrav“, u tekstu Marine Depolo po motivima poznate basne, a u režiji Branka Ilića i sa afirmisanim mladim glumcima. Predstava je nastala kao crnogorska koprodukcija sa pozorištima, koja se bave i stvaralaštvom za đecu i mlade (NVO Teatar mladih, „Gradsko pozorište“ iz Podgorice, Herceg-fest iz Herceg Novog i Kulturni centar Kotor).

Tu je i predstava „Barufe“, nastala po Goldonijevim „Ribarskim svađama“ i po adaptaciji teksta Predraga Lucića, a u režiji Vita Taufera.

Muzički program otvara koncert Vesne Pisarović sa džez kvartetom 3. jula, a svako najinteresantnije biće gostovanje Najdžela Kenedija koji će 14 jula imati koncert, a nastup se realizuje u saradnji sa Turističkom organizacijom Budve.

Za 4. jula predviđeno je otvaranje likovnog programa , kada će biti otvorena izložba „Ikona i likovna dekonstrukcija“.

Što se književnog programa ovogodišnjeg festivala tiče, kako je kazala Svetlana Ivanović on prati centralnu ideju festivala da preipituju klasiku u savremenom umjetničkom tekstu. Nastaviće se sa praksom iz prethodnog perioda, predstavljanjem nekih od najzanimljivijih izdanja objavljenih u prethodnoj godini regiona.

Program Trga pjensika počinje 6. jula gostovanjem jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca Radoslava Petkovićakoji će predstaviti zbirku eseja „Kolumbovo jaje“.

Na na Trgu će ovoga ljeta ugostiti Vladimira Pištala, Borislava Jovanovića, Filipa Grbića, Nenada Šaponju, Marinu Šur Puhovski, Dejana Atanackovića...

Za 5. i 6. avgusta špredviđen je simpozijum pod nazivom „ Hamlet po drugi put među Crnogorcima.

Bonus video: