Radosavljević: Tužilaštvo napravilo provokaciju, brane Sinđelića

Suđenje u Višem sudu pratite UŽIVO na portalu i TV Vijesti
68 pregleda 0 komentar(a)
državni udar, Foto: Screenshot (YouTube)
državni udar, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 29.06.2018. 09:43h

TOK SUĐENJA:

11:28 Suđenje se nastavlja 6. jula u 8.30.

11:25 Advokat Krović se požalio da je on juče drakonski kažnjen, a da je danas tužilaštvu dozvoljeno da komentariše i povezuje sadržaj.

11:18 Advokat Radosavljević traži pomoć od sutkinje Mugoše kako da odgovori na, kako tvrdi, "neistine tužilaštva" vezane za komunikaciju Sinđelića i "taksi za hotel2". On je kazao da je Tužilaštvo napravilo provokaciju i da se ponašaju kao branioci Sinđelića.

11:05 Vještak Marko Lakić je kazao da pri cjelosti ostaje pri izvještaju i odgovorima na pitanja odbrane, te da nema dodatnih izjašnjenja.

10:45 Sutkinja Suzana Mugoša dala je pauzu do 11 sati.

10:15 Tužilac ističe da postoji fotografija karte Sinđelića za Moskvu, kao i da poruka koju je dobio od ruskog operatera pokazuje da je stigao u Moskvu.

10:07 Čađenović je naveo da dominantno komunikacija Branke Milić ukazuje da je ona pozivala ljude da dođu i učestvuju u istorijskom događaju, i da ih je pozivala potpisujući se kao pripadnik četničkog pokreta. On navodi i da je Milić pravila fotografije tužilaštva i njemačke ambasade, te da to nisu fotografije turističkog karaktera već namjenski fotografisane.

10:00 Tužilac Saša Čađenović je primijetio da podaci i prepiske iz telefona okrivljenih pokazuju da je postojala komunikacija između više njih, da pokazuje namjeru da dođu u Crnu Goru i da se omasovi taj put.

9:43 Katnić je primijetio da skype prepiska između naloga "srpski vukovi" koji pripada Saši Sinđeliću i naloga "odetski partizan" pokazuje da on komunicira sa osobom iz Rusije i da govore o ratu u Ukrajini i pomoći ruskoj strani u tom sukobu.

9:36 Katnić tvrdi da je Dikić želio da sakrije komunikaciju sa Sašom Sinđelićem dok je bio u Crnoj Gori i da njihova komunikacija pokazuje da se znaju od ranije. On navodi i da su fotografije Dikića ispred Skupštine i Vlade nisu turističkog tipa, već da su ciljano pravljene.

Specijalni državni tužilac kaže i da je komunikacija pokazala da je Dikić protivnik politike vladajuće partije u Srbiji, iako je u komunikaciji prema njima govorio drugačije.

9:29 Sud je odbio ukidanje pritvora u ovom trenutku, jer je odbrana najavila da će dopuniti vanpretresni zahtjev o ukidanju pritvora.

9:22 Tužilaštvo traži da se odredi mjesto gdje bi bili smješteni optuženi nakon ukidanja pritvora kako bi mogli da se odrede, naveo je Milivoje Katnić. Odbrana je rekla da će u najskorijem roku predložiti neki od manastira bližih Podgorici od manastira Ostrog, ili da plaćaju neki smještaj u blizini.

9:14 Zatraženo je ukidanje pritvora i za Bratislava Dikića. Advokat je to obrazložio pogoršavanjem zdravstvenog stanja Dikića i kazao da on koristi alternativne neregistrovane ljekove. Dikić je obećao da neće bježati i da će biti odgovoran prema sudskom postupku i tražio razumijevanje za zahtjev.

9:07 Advokat Tomović traži ukidanje pritvora za svog branjenika Dragana Maksića. On je podsjetio da je Ustavni sud donio tri odluke u korist Maksića i da su zbog toga se stekli uslovi za ukidanje pritvora koji traje neosnovano dugo, a da ukoliko to nije moguće da se pritvor zamijeni nekom drugom mjerom nadzora.

Advokat Vaso Bečanović je tražio ukidanje pritvora za Srboljuba Đorđevića jer čak i da bude osuđen, on je već skoro dvije godine u pritvoru.

U podgoričkom Višem sudu nastavlja se suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine.

Na jučerašnjem ročištu ​ sudski tumač za ruski jezik Nada Lalić prevodila je sms poruke na ruskom jeziku između ‘’srpskog vuka’’ i ‘’taksi za hotel 2“. Tužilac tvrdi da telefon sa oznakom „srpski vuk“ pripada Saši Sinđeliću, a “taksi za hotel 2“ Eduardu Šišmakovu.

Advokat Dušan Radosavljević je istakao da šest telefona nije dostavljeno i da nisu vještačeni. On je zaključio da su dobili određene podatke, ali zahvaljujući upornosti odbrane, a ne uz pomoć vještaka.

Advokat Dražen Medojević je primijetio da u skype prepisci naloga "srpski vukovi" i "odetski partizan" niko ne pominje Crnu Goru.

Optuženi Bratislav Dikić je naveo da je dio njegove komunikacije sa Sašom Sinđelićem inskonstruisan i da je njom manipulisanom. On je kazao da su vršene radnje na njegovom "samsung" telefonu i da su vršeni razgovori i prijem poruka, te da je zato kompromitovan dokaz.

Bonus video: