AUSTRIJSKI PISAC U DEDESTU

Geštrajn: Literaturom otkrivate i razotkrivate sebe

"Nikada opet ne napišete knjigu kao što pišete i napišete prvu svoju knjigu"
54 pregleda 0 komentar(a)
Norberta Geštrajna, Foto: KIC Budo Tomović
Norberta Geštrajna, Foto: KIC Budo Tomović
Ažurirano: 05.04.2019. 00:14h

Književno veče austrijskog pisca Norberta Geštrajna priređeno je u sali Dodest KIC-a “Budo Tomović”, u utorak veče. Geštrajn je tom prilikom predstavio i svoj 30 godina star roman “Neko”, nedavno objavljen u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja.

Iako nije prvi put u Crnoj Gori, prvi je ovakav povod, priznao je Geštrajn i pokazao iznenađenje i oduševljenost kada je u punoj sali vidio veliki broj mladih lica.

“Volim kako ovdje sve izgleda. Sviđa mi se što u publici vidim mnogo mladih ljudi. U Njemačkoj, na ovakvim manifestacijama obično ne možete vidjeti toliko mladih. Čak se pitam ko li ih je prisilio da budu ovdje”, našalio se Geštrajn pozdravljajući publiku.

Duža pripovijetka, ili kraći roman, “Neko” Geštrajn je napisao prije 30 godina, a priznao je i da je ova prilika za njega posebna jer se nakon toliko vremena susreće sa svojim djelom i objasnio:

“Nikada opet ne napišete knjigu kao što pišete i napišete prvu svoju knjigu. To je poseban i neponovljiv proces”, istakao je on.

Teoretičarka književnosti, koja je i prevela knjigu, Jelena Knežević, kazala je da stvaralaštvo Norberta Geštrajna spada u antidomovinsku književnost te se može voditi predstavnikom savremene njemačke antidomovinske literature.

Autor je istakao da se prilikom pisanja često ugleda na nobelovca Marija Vargasa Ljosu, ali i da mu je jedan od velikih književnih uzora i Danilo Kiš i poručio prisutnima:

“Literatura je pravi način da otkrijete i razotkrijete sebe”.

Na večeri je govorila i Dragana Tripković kao predstavnik izdavača, a prevodilac je bio Srećko Rakočević.