Bijeli pikap sa lažnim tablicama pratio čelnike "Vijesti", "Dana" i MANS-a

Unutrašnja kontrola MUP-a saslušala je smijenjenog rukovodioca Odsjeka za posebne provjere Bašanovića i Nikolu Rogošića
163 pregleda 41 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2013. 15:00h

Unutrašnja kontrola Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) saslušala je juče smijenjenog rukovodioca Odsjeka za posebne provjere Dejana Bašanovića, donedavnog šefa monitoring centra i novog prvog čovjeka tog odjeljenja Nikolu Rogošića, ali i druge njihove kolege koji su tvrdili da nijesu zloupotrebljavali uređaje za prisluškivanje, te da su mjere tajnog nadzora obavljali isključivo po nalozima tužilaca i sudija za istragu, saznaju “Vijesti” u vrhu MUP-a.

Jučerašnje saslušanje obavljeno je u okviru višednevne istrage službenika Odjeljenja Unutrašnje kontrole, koji su po nalogu ministra Raška Konjevića krenuli u pregled dokumentacije i računarskih podataka na “ušnom” sektoru Uprave policije, jer godinama postoje sumnje u zakonitost upotrebe uređaja za prisluškivanje.

Izvještaj o kontroli rada u Odsjeku za posebne provjere biće u naredna dva dana predat ministru, a prvi podaci ukazuju da se spiskovi za mjere tajnog nadzora potpuno slažu sa podacima sa servera monitoring centra, ali to neće značiti i kraj istrage jer se očekuje i angažovanje vještaka telekominikacione struke, koji bi trebalo da utvrde je li nešto možda brisano sa operativnog sistema.

Hitno na Odbor za bezbjednost

Poslanici Demokratskog fronta najavili su da će danas tražiti da skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu obavi kontrolno saslušanje Konjevića i rukovodioca Unutrašnje kontrole Veselina Šaranovića, povodom istrage o mogućim zloupotrebama mjera tajnog nadzora, ali i prisluškivanja novinara “Dana” i čelnika DF-a.

Poslanik DF-a Nebojiša Medojević rekao je aganciji MINA da postoje snažne indicije da je policija za vrijeme direktora Božidara Vuksanovića, “protivustavno i protivzakonito zloupotrebila tehničke resurse i nezakonito prisluškivala elektronske komunikacije novinara 'Dana' i lidera DF-a”.

Rogošić

“Nadamo se da će sjutra kolege iz vladajućih struktura, barem iz SDP-a, podržati tu inicijativu DF-a i da ćemo u najkraćem mogućem vremenskom roku raščistiti šta se sve dešavalo u UP”, kazao je Medojević.

Smijenjeni šef policije negirao je za “Vijesti” da je on ili bilo ko iz policije za vrijeme njegovog mandata “prisluškivao novinare i građane, a ponajmanje po njegovom nalogu”.

List “Dan” objavio je da je policija u proteklih godinu i po prisluškivala urednika Nikolu Markovića, ali i novinare Mitra Rakčevića i Dražena Živkovića, zbog objavljivanja podataka o aferi “Listing”, “Telekom”, ali i tekstovima o organizovanom kriminalu.

List tvrdi da su novinari mimo zakona prisluškivani, te da o tome svjedoče brojna upozorenja pripadnika Uprave policije, koji su tvrdili da “slušaju” telefone urednika i novinara “Dana”.

Godinama postoje ozbiljne sumnje da se u policiji i Agenciji za nacionalnu bezbjednost zloupotrebljavaju uređaji za prisluškivanje, ali i pristup podacima i listing-komunikaciji u kućama mobilnih operatera u Crnoj Gori.

Ivanović: Dosije objavljen u Magloidu

Polovinom 2010. godine 24 crnogorska novinara, 10 predstavnika političkih partija i sedam članova MANS- a zatražili su od Agencije za nacionalnu bezbjednost informacije da li ta služba o njima vodi tajne dosijee.

Oni su od ANB-a u dva navrata tražili uvid o tome da li ta bezbjednosna služba ima dokumentaciju o njima - prvi put im je odgovoreno da im ne mogu saopštiti takve podatke, da bi dva mjeseca kasnije stigao dopis iz te službe gdje je navedeno da im oni “nemaju šta staviti na uvid, jer se o njima ne prikupljaju nikakvi podaci”.

“U postupku je utvrđeno da ANB nije preduzimao mjere prikupljanja podataka o vama i ne vodi evedenciju vaših ličnih podataka, te shodno navedenom, ne postoje dokumenta o prikupljenim podacima koja bi Vam se mogla staviti na uvid”, pisalo je tada u odgovoru ANB-a.

Nakon što je ANB obavijestila MANS-ove aktiviste da im ne može dostaviti dokumentaciju da li su pod prismotrom, to je u toj NVO shvaćeno kao posredna potvrda da tajna policija nadzire aktiviste i novinare.

MANS je krajem 2011. godine tužio Upravu policije i državu Crnu Goru zbog nezakonitog pristupa njihovoj internet komunikaciji i saslušanja izvršne direktorice Vanje Ćalović u istrazi povodom objavljivanja snimka svadbe Safeta Kalića na mreži Jutjub

“Ja sam u posljednjih par godina u dva navrata tražio od nadležnih moj dosije, prvi put mi nijesu ni odgovorili, drugi put su saopštili da ga ne posjeduju. Naravno, da dosije postoji, a to znam ne samo ja već i ukupna javnost, jer je taj dosije u međuvremenu objavljen u Magloidu ove vlasti i mafije u čitavih 43 nastavka! Tu je čitav moj dosije i dosije mojih kolega, prije svega profesora Miodraga Perovića, koji je prema onome što smo čitali ažuriran od 1993. do 2010. Dakle, ja već imam dosije, sada čekam da dođe vrijeme kada će oni koji su učestvovali u njegovom kreiranju biti za to procesuirani”, rekao je direktor “Vijesti” Željko Ivanović.

MANS je krajem 2011. godine tužio Upravu policije i državu Crnu Goru zbog nezakonitog pristupa njihovoj internet komunikaciji i saslušanja izvršne direktorice Vanje Ćalović u istrazi povodom objavljivanja snimka svadbe Safeta Kalića na mreži Jutjub.

Aktivisti te NVO smatraju da im je UP “nezakonitim i protivustavnim postupanjem, narušila pravo na privatnost i ugrozila čast i ugled 25 zaposlenih”, zbog čega su tužbom tražili 37,5 hiljada eura.

Tužba je uslijedila nakon što je Savjet za građansku kontrolu rada policije utvrdio da je UP u istrazi u vezi sa Kalićevom svadbom prekršila zakon i odbila nalog MUP-a da toj NVO dostavi podatke prikupljene sa njihove internet komunikacije.

Slušaju i „privatnici”

Mnogi političari, aktivisti NVO sektora, novinari i kritičari vlasti smatraju da im se telefoni često “slušaju”, te da to rade sve bezbjednosne službe UP, ANB, Vojska Crne Gore.

Zvanično, uređaje za prisluškivanje i sofisticiranu opremu za te svrhe ima Uprava policije i Agencija za nacionalnu bezbjednost, a VCG tvrdi da oni nemaju takvu opremu, te da je nijesu naslijedili 2006. godine kada je Crna Gora dobila nezavisnost.

U Crnoj Gori su do nezavisnosti djelovale dvije vojne službe, kao centri Vojno-obavještajne agencije (VOA) i Vojno-bezbjednosne agencije (VBA) tadašnjeg Saveznog ministarstva odbrane. Tek početkom 2007. godine su zvanično rasformirana dva vojnoobavještajna centra u Podgorici - 5. regionalni centar VBA i 3. centar VOA.

Zvanično nikada nije odgovoreno gdje je završila ta oprema za prisluškivanje bivše VSCG, a pretpostavlja se da je dio tog računarskog sistema završio u rukama privatnih bezbjednosnih struktura, koje takođe obavljaju špijunažu.

Kako se određuju legalne mjere tajnog nadzora

Zakon o krivičnom postupku jasno definiše kakve mjere tajnog nadzora postoje, prema kome se mogu otvoriti, koliko najduže mogu trajati, ali i ko može narediti policiji izvođenje takvog vida prikupljanja dokaznog materijala u tajnim istragama.

Tajni nadzor podrazumijeva tehničko snimanje telefonske komunikacije, kao i privatnih razgovora na otvorenom ili unutrašnjosti, praćenje, vizuelno i tehničko snimanje. Ukoliko se dokazni materijal ne može na drugi način prikupiti, ZKP predviđa i ubacivanje prikrivenog isljednika unutar grupe, koja se prati zbog sumnje da se udružuje radi planiranja nekog krivičnog djela.

Tužioci od sudija za istragu mogu tražiti odobrenje za MTN, koje se prosljeđuju policiji, za krivična djela sa elementima organizovanog kriminala i korupcije ili ukoliko je za ta djela zaprijećena kazna veća od 10 godina. Nadležni tužioci u naredbi za MTN moraju obrazložiti zašto traže takve mjere, koje, na kojim mjestima, ali i vremenski rok, a potom to odobrava sudija za istragu. Mjere tajnog nadzora se prvo odobravaju na četiri mjeseca, a u izutetnim slučajevima kada policija i tužilac ocijene da bi trebalo da se nastavi sa tajnim snimanjem, taj se rok može produžiti još najviše za tri mjeseca.

ZKP definiše i način izvršenja MTN pa zakon, član 160, propisuje da policija koja je nadležna za izvođenje ovih mjera, mora voditi računa o zaštiti privatnosti, ali i podataka. Policijski službenik, koji duži predmet MTN, dužan je da periodično obavještava tužioca i sud o prikupljenim podacima, a oni kasnije mogu odlučiti da obustave mjere i prije roka. CD-ovi sa tajno prikupljenim podacima se dostavljaju tužiocu, a ukoliko se ne pokrene postupak taj materijal se uništava i to u prisustvu sudije za istragu.

Odavno sumnjaju da ih prate

Kritičari režima odavno sumnjaju da ih bezbjednosne službe prate i tajno snimaju tokom njihovih sastanaka.

Direktor “Vijesti” Željko Ivanović opisao je događaj od 20. juna 2012. godine kada se tokom građanskih protesta dogovorio da popije piće sa profesorom Miodragom Perovićem, urednikom u “Danu” Nikolom Markovićem i direktoricom MANS-a Vanjom Ćalović u bašti lokala “Mona Liza” u 19 sati. On je rekao da se o susretu dogovorio sms-om sa Markovićem “baš zato što smo znali da nas prate”.

“Tema je bila uobičajena razmjena mišljenja o aktuelnoj društvenoj situaciji u svijetlu protesta, koji su se tada održavali”, rekao je Ivanović. On je kazao da im je pri kraju druženja oko 20.30 časova, prišao čovjek iz tog kvarta, koji lično poznaje profesora Perovića, a ostale iz javnosti, i upozorio ih na sumnjivi automobil parkiran preko puta. “Taj čovjek nam je rekao da je iza naših leđa, preko puta kafića, bijeli folksvagenov pikap, čiji se vozač tu parkirao sat prije našeg dolaska.

Automobil mu je privukao pažnju jer je cijelo vrijeme radio motor, a vozač je sjedio za volanom nekoliko sati i to na temperaturi od 35 stepeni. Tom čovjeku bilo je jasno zašto je tu kada nas je vidio u lokalu. Nije prošlo 30 sekundi nakon što nam je to saopšteno, auto je krenuo sa svog mjesta i otišao u nepoznatom pravcu”, naveo je Ivanović. Nakon sugestije tog čovjeka, oni su uspjeli da zapišu samo tablice pikapa PG-BC879, koje su kasnije provjerili preko nekoliko izvora u bazi MUP-a, uključujući i policijski izvor.

“Dobili smo odgovor da automobil sa tim tablicama ne postoji, a potom i tumačenje da se očito radi o 'vozilu za specijalne namjene' tajne i javne policije, koje se ne evidentira u zvaničnom registru, već mu se daju posebne tablice kako ne bi privlačio pažnju na ulici”, rekao je Ivanović. On je rekao da je od službenika ANB i policije koji nijesu pod kontrolom kriminalnih struktura više puta dobijao informacije o tim aktivnostima i javne i tajne policije, pa ga nije iznenadila informacijama o prisluškivanju novinara “Dana”.

“Sada ćemo vidjeti da li ove informacije cure zbog rata različitih klanova u vrhu vlasti ili zbog želje novog ministra policije da se reformiše ta služba i da se prekine sa monstruoznom praksom. Od odgovora na to pitanje zavisi da li će najnovija afera voditi ka demokratizaciji društva ili ka njegovom još većem posrnuću jer ništa ne dobijamo ako se skandal zataška, ako sve ostane na nepotvrđenim informacijama i ako umjesto nekih Vuksanovića i Bašanovića sada nastave da nas prate i prisluškuju Konjević i Stojanović. Zato moramo insistirati da se afera istjera do kraja i da se odgovorni za kriminal procesuiraju”, rekao je Ivanović.

Bonus video: