“Koja majka je umrla?! Samo da nije naša”

U bjelopoljskom sudu preslušani tajno snimljeni razgovori osumnjičene kriminalne grupe za šverc droge
606 pregleda 2 komentar(a)
suđenje Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
suđenje Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 27.06.2018. 16:18h

Iako se u dijelu transkripata prisluškivanih telefonskih razgovora između sedmorice uhapšenih u akciji “Atrur” riječ droga ne pominje, tužiteljka Milica Rmandić je kazala da se oni o tome govore u šiframa.

Ona je to izjavila juče u bjelopoljskom Višem sudu, pred kojim se sedmočlanoj grupi sudi zbog kriminalnog udruživanja i neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanje u promet opojnih droga.

Dragan Aković (42) rođen u Njemačkoj, sa prebivalištem u Beranama, Emil Ciriković(31) i Elvis Palavrtić (30) iz Plava, Sead Kurpejović(30) iz Rožaja negirali su da su počinili djelo koje ime se stavlja na teret.

Dragoljubu Davidoviću (49) iz Berana, i Rožajcima Elfadu Kurpejoviću (37) i Albinu Hotu (36) sudi se u odsustvu, zbog bjekstva.

U dijelu razgovora snimljenim mjerama tajnog nadzora koji je juče preslušan, pominjane su “cijene registracije”, “procenti od registracije”, “kupovina ‘pršute’ na kilograme”, da “djeca hitno vrate auto”.

Dana 13. marta 2016. Ciriković je Kurpejoviću rekao da ne zna “kada će krava da se povede, ‘noćas ili sjuta’, ali da mora Kurpejović da je povede da se ne izjalovi, jer neko ko je to činio ne umije, a na pitanje Kurpejovića da nije nešto falilo odgovara da nije.

U razgovorima 24. marta Ciriković Kurpejoviću govori da treba da naprave ulaz i izlaz na “auto”, na šta mu ovaj odgovara da pozove “Žutog”. Čuje se kako Kurpejović govori Hotu da se odmah nađu jer imaju “kombinaciju”. Nakon toga Sead Kurpejović poziva Hota da se nađu, a zatim

“Žutog” da mu kaže da mu je poslao dva “pijetla”. Tri dana kasnije Elfad Kurpejović obavještava Hota da je “jedno ono ostalo u gepeku” i da to mora da vrati.

Ciriković je objasnio da radi sa prodajom vozila i da se priča oko automobila tiče prodaje i registracije vozila.

Aković je, prema optužnici, u decembru 2016. organizovao grupu čiji su pripadnici ostali optuženi, sa ciljem preprodaje droge. Dana 3. aprila prošle godine, Ciriković, Palavrtić i Davidović su, od novca Akovića, kupili 14617,11 grama marihuana, koju su potom predali Elfadu Kurpejoviću i

Hotu da je prevezu do granice i predaju “Žutom”. Oni su “fijatom bravo” krenuli starim putem Rožaje -Tuti n, a Sead Kurpejović je svojim autom išao ispred njih, radi provjere da li na putu ima policije. U prisluškivanim razgovorima se dogovaraju o tom putovanju, pošto “uzmu materijal iz kuće”.

U Grahovu ih je zaustavila policija, oni su pobjegli i odbacili ranac u kojem se nalazilo 9 pakovanja droge. Sead tada poziva Elfada i pita ga zašto ne zovu, na šta mu ovaj odgovara da su “pali”, da pucaju na njih i da je namještaljka. Palavrtić pita Seada i “da li se bori kao pas” i “da se nije ko razbolio”, na šta ovaj odgovara da “jesu on i Deksa i da ništa ne valja”.

Poslije toga Palavrtić od Davidovića traži da mu se javi Dragan, nakon čega mu saopštava: “majka je umrla”. Aković ga pita “ koja majka, samo da nije naša”, na šta mu Palavrtić odgovara “naša”.

U autu je pronađen još jedan džak sa 21 pakovanjem droge, zbog čega su Elfad Kurpejović i Albin Hot pravosnažno osuđeni na po tri godine zatvora, zbog šverca droge.

Suđenje se nastavlja 17. jula.

Bonus video: