Crteži Tadije Janičića u beogradskoj galeriji "Haos"

"Janičić 'šizoidnim' predstavama doslovno prikazuje šizoidne realnosti koju proživljava”, navedeno je u tekstu za katalog
68 pregleda 0 komentar(a)
Tadija Janičić, Foto: Privatna arhiva
Tadija Janičić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 22.02.2013. 11:16h

Izložba “Sve ovo vidim po prvi put” Tadije Janičića, biće otvorena 19. marta u beogradskoj galeriji “Haos”.

Janičić je rođen 1980. u Nikšiću. Završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu 2004. godine, a od tada do danas aktivno izlaže na brojnim samostalnim i grupnim izložbama, stičući zavidnu umjetničku biografiju.

Osim u Beogradu i Novom Sadu, učestvovao je na izložbama u Parizu i Tokiju. Dobitnik je više nagrada i priznanja: Prva nagrada 37. Novosadskog salona za sliku, Novi Sad; Nagrada YU palete mladih, Vrbas; Najbolji mladi stvaralac u kategoriji crtež, u okviru projekta “Perspektive II”, Art klinika; Godišnja nagrada za crtež Fakulteta likovnih umjetnosti, Cetinje.

"Ljubav postaje lov i pucanj u prazno zgrčenih, dezorijentisanih, uplašenih likova"

“Pozicioniran u borbenom stavu ugroženog pojedinca, Janičić 'šizoidnim' predstavama doslovno prikazuje šizoidne realnosti koju proživljava”, navela je u tekstu za katalog izložbe istoričarka umjetnosti Marija Radoš.

Kroz autobiografsku naraciju Janičić slika ranjivost najintimnijih sfera i ukazuje na opasnost od dekomponovanja ličnog identiteta.

“Želje, potrebe i slabosti su agresivno manipulisane marketingom na svim nivoima. Emocije su ugrožene spolja nametnutim standardima. Emocije bez dubine ostaju gladne i utrnule.

Ljubav postaje lov i pucanj u prazno zgrčenih, dezorijentisanih, uplašenih likova. Život nameće dekoraciju i kamuflažu”, zapisuje Radoš o novim crtežima Janičića, koje će beogradska likovna publika biti u prilici da pogleda do 13. aprila 2013.

Bonus video: