Mozak "Pink pantera": Interpol mi podmeće pljačku u Tokiju

Advokat Jelušića kaže da se u optužnici nalaze pravno nevaljani dokazi, jer je svjedoke u Tokiju saslušavala policija, što po crnogorskom zakonu nije dozvoljeno
662 pregleda 6 komentar(a)
Radovan Jelušić, Foto: Novosti.rs
Radovan Jelušić, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 19.02.2013. 09:22h

Radovan Jelušić, optužen da je kao pripadnik Pink Panter grupe, zajedno sa Rifatom Hadžiahmetovićem, u junu 2007. godine opljačkao juvelirnicu u Tokiju, odakle su uzeli nakit vrijedan 1,7 milion eura, danas je u Višem sudu u Podgorici izjavio da je ova optužnica njemu namontirana i podmetnuta od strane Interpola.

Njegov branilac, advokat Borivoje Đukanović, kazao je danas na suđenju predsjedniku Vijeća, sudiji Predragu Tabašu, da se u optužnici nalaze pravno nevaljani dokazi, jer je svjedoke u Tokiju saslušavala policija, što prema crnogorskom zakonu nije dozvoljeno.

Mozak "Pink Pantera" stigao u Spuž >>>

Suđenje se nastavlja 26. marta saslušanjem svjedoka.

Jelušić i Hadžiahmetović se, kako vjeruje policija Japana, optužuju da su izveli oružanu pljačku juvelirnice "Exelco Diamond", a za taj posao im je trebalo svega 30-ak sekundi. Policija u Tokiju sumnja da su Jelušić i Hadžiahmetović, ušli u juvelirnicu, suzavcem poprskali tri prodavačice i nestali s dijamantskom tijarom i ogrlicom vrednom 284 miliona jena.

Ta pljačka dogodila se nakon što je japanska policija već bila frustrirana zbog prethodne krađe ogrlice kontese od Vendoma. Tokom boravka u Tokiju Jelušić je koristi lažne pasoše, što je naknadno utvrđeno provjerom baza sa tamošnjeg aerodroma.

Njegov saradnik u pljačkama Rifat Hadžiahmetović je uhapšen 14. marta 2009. na aerodromu Larnaka, dok je pokušavao da uđe na Kipar, s lažnim bugarskim pasošem. Njemu se sudi u Japanu.

Banda je dobila ime Pink Panter, kada su britanski detektivi našli dijamantski prsten u kutiji za pomadu, slično kao što je to bilo u filmskoj komediji Pitera Selersa "Pink Panter" iz 1963. Jezgro Pink Pantera čini između 20 i 30 iskusnih lopova i desetine pomoćnika, koji im asistiraju u raznim evropskim gradovima. Pretpostavlja se da je oko 30-ak Crnogoraca članovi ove bande.

Bonus video: