Ćuković dobio "Vidovdansku povelju"

122 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Ćuković (Novine), Foto: Culture-corner.me
Aleksandar Ćuković (Novine), Foto: Culture-corner.me
Ažurirano: 27.06.2018. 10:01h

Mladi pisac iz Nikšića Aleksandar Ćuković ovogodišnji je dobitnik nagrade Udruženja književnika Crne Gore "Vidovdanska povelja" za knjigu kratkih priča "Kad skidaju krila" u izdanju izdavačke kuće Unireks iz Podgorice. Ovu odluku jednoglasno je donio žiri u sastavu: predsjednica Milica Kralj i članovi Perivoje Popović i mr Radoje Femić

"Nagrađeni prozni autor Aleksandar Ćuković se u knjizi ‘Kad skidaju krila’, dosezanjem zahtjevnih poetičkih imperativa kratke proze, legitimizuje kao svojevrsni hroničar savremenog urbanog ambijenta, praveći inovativne introspektivne prodore u unutrašnji prostor otuđenog bića, tematizujući senzacije egzistencijalne zagonetke, koja je rješiva isključivo u području raskošne književne imaginacije koja je u knjizi ospoljena", stoji, između ostalog, u obrazloženju žirija.

Aleksandar Ćuković, politikolog i pisac, rođen je 1991. godine u Nikšiću. Magistar je političkih nauka. Autor je zbirke priča “Sporedni poredak” (KZ,,Mirko Banjević”, 2012), kratkog romana “Omča” (Unireks, 2013), knjige intervjua “Konture horizonta” (Jumedia Mont, 2015), kao i zbirke priča “Kad skidaju krila” (Unireks, 2018).

Bonus video: