Čitav Bar se oprostio od braće Gojačanin, večeras okupljanja širom Crne Gore

Nepregledna povorka ispratila je braću Gojačanin na lokalnom groblju Gvozden brijeg, gdje su danas sahranjeni
618 pregleda 66 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2013. 17:33h

To Bar još zapamtio nije: u mimohodu pored odra tragično stradale braće Gojačanin su u kapeli na Belvederu i platou ispred nje prolazili hiljade i hiljade stanovnika ne samo grada pod Rumijom, već i Ulcinja, Podgorice, Budve i Kotora, koji su došli da iskažu saučešće unesrećenoj porodici.

Majka Snežana ostala je bez Ljubomira i Dejana koje je, uz podršku šire rodbine, sama podizala jer su oca i supruga Živka izgubili kada su dječaci imali dvije godine, odnosno šest mjeseci!

Sjenima izuzetnih mladića klanjali su se Barani svih generacija i zanimanja koji su po sat i više vremena stajali u redu za saučešće formiranom od raskrsnice na Belvederu, došli su i ministar MUP-a Raško Konjević koji je došao sa gradonačelnikom Žarkom Pavićevićem, direktorom Uprave policije Božidarom Vuksanovićem i šefom barske policije Milošem Radulovićem, kao i Miodrag Lekić, Jusuf Kalamperović, Mićo Orlandić... Fudbaleri barskog „Hajduka“ za koji je igrao pokojni Ljubomir-Buco, položili su njegov dres sa brojem devet i fudbalsku loptu sa potpisima svih igrača i članova uprave.

Nakon prolaska pored cvijećem prekrivenog odra i majke u neopisivom bolu , malo koje oko nije zasuzilo, a kada su fudbaleri „Hajduka“ iz kapele spustili kovčege na plato gdje su barski parosi održali opijelo, glasan plač i lelek prolomili su se Belvederom.

U ime porodice, od braće se oprostio stric Radoman Gojačanin, zahvalivši svima koji su lično ili putem telegrama u teškim trenucima stali uz ovu familiju.

"U ovom za nas teškom trenutku opraštamo se od ova naša dva cvijeta. Ne znamo ni kada procvjetaše, ni kada nestaše, naš krvnik nas je lišio ova dva izdanka u njihovoj 25. i 27. godini ispalivši im u srce pet dum-dum metaka. Bili su ponos i dika majke i cijele rodbine, dobri momci i drugari. Kakvi su bili najbolje govori ovoliko vaše prisustvo danas" kazao je Baranima Gojačanin.

On je ukazao na tragiku februara za ovu napaćenu porodicu: prije 24 godine, 25. februara u saobraćajnom udesu je u 34. godini stradao njihov otac Živko, a 15. februara njegovi sinovi koji ga ni zapamtili nijesu.

"Ovo ističem da biste osjetili svu nepravdu prema ovoj porodici. Majka Snežana, naša heroina, neštedimice se žrtvovala da ih podigne i izvede na pravi put, a sada nema ni cilja, ni radosti u životu. Obećao sam prije 24 godine na ovom mjestu, opraštajući se od pokojnog Živka, da ćemo dati sve da mu sačuvamo djecu, sačuvalismo ih od ljudi, ali ne i od neljudi. Nadamo se da će država učiniti sve da se počinilac privede licu pravde i kazni po zakonu" rekao je Radoman Gojačanin.

Povorka bola je potom Ljubomira i Dejana ispratila na vječni počinak na gradsko groblje Gvozden brijeg .

Okupljanja u više gradova

Mirna okupljanja u znak protesta protiv nasilja održaće se i večeras u 20.30 časova na Trgu ispred robne kuće u centru Bara i na Trgu Vektre u Podgorici.

U Nikšiću okupljanje će biti održano na Trgu slobode, u Ulcinju kod Spomenik Majke Tereze, u Bijelom Polju na gradskom trg,ispred spomenika i u Kotoru na Trgu od Oruzja. U svim gradovima okupljanja su planirana za 20:30 časova.

Oko 5.000 ljudi okupilo se 16. februara na Trgu ispred robne kuće u centru Bara i zapalilo svijeće u znak protesta protiv nasilja i u potpunoj tišini prilazili sunčanom satu gdje je u 20.30 zapaljena prva svijeća, i svojim prisustvom odali počast ubijenoj braći Dejanu (26) i Ljubomiru (24) Gojačaninu.

"Večeras na platou ispred Robne kuće u samom centru Bara u 20.30 protestno paljenje svijeca, molitva za ono najbolje što nas ostavlja. Još jedared pozivamo sve građane Crne Gore da svako u svom gradu večeras u 20.30 iskaže poštovanje prema preminulima, izjavi saučešće porodici, prijateljima i gradu Baru, da svojim gestom kaže NE NASILJU.... Neka nam se ovo nikad vise ne dogodi...:", navode autori Facebook stranice "Svi smo mi Dejan i Ljubomir Gojačanin".

Braća Dejan i Ljubomir Gojačanin ubijeni su 15. februara u centru Bara.

Na njih je, pucao sugrađanin Šćepan Bujić (20) koji je uhapšen jutros u 3 sata.

Bujić je saslušan u Višem državnom tužilaštvu, a prema prvim nezvaničnim informacijama iz policije 20-godišnjak je pred tužiciocem priznao izvršenje krivičnog djela i određen mu je pritvor.

Galerija

Bonus video: