Sirijska opozicija: Asada treba isključiti iz svakog dijaloga

Svaki dijalog radi pronalaženja rješenja za sirijski sukob mora isključiti predsjednika Bašara al-Asada i stubove njegovog režima, istakla je opoziciona koalicija u saopštenju objavljenom danas nakon sjednice u Kairu
0 komentar(a)
Ahmed Moaz el Hatib, Foto: Rojters
Ahmed Moaz el Hatib, Foto: Rojters
Ažurirano: 15.02.2013. 19:14h

Koalicija se sastala juče kako bi raspravljala o predlogu svog predsjednika Ahmeda Moaza al-Hatiba da počne pregovore s predstavnicima režima, što je izazvalo kritike unutar opozicije.

"Bašar al-Asad i bezbjednosno i vojno zapovjedništvo odgovorno za odluke koje su dovele zemlju u sadašnje stanje, nisu dio političkog procesa ni bilo kakvog rješenja u Siriji", ističe se u saopštenju.

"Oni trebaju da budu kažnjeni zbog onoga što su učinili. Bašar al-Asad i stubovi njegovog režima ne mogu ni u kom slučaju da zastupaju sirijski narod", dodao je.

Ti su uslovi, ističe se u tekstu, između ostalog, "okvir" za svako političko rješenje za sirijski rat u kojem je poginulo oko 70.000 ljudi u periodu od dvije godine, po podacima UN-a.

Opozicija je zatim pozvala Rusiju, glavnog saveznika Asadovog režima, i Sjedinjene Države, koje traže njegov odlazak, da djeluje tako da to rješenje bude moguće.

Ponovo je pozvane zemlje koje podržavaju sirijsku opoziciju da "svim sredstvima" pomognu pobunjenicima koji se bore s režimskim snagama.

Hatib je krajem januara rekao da je "u znak dobre volje spreman da učestvuje u direktnim pregovorima s predstavnicima režima koji nisu okrvavili ruke", što je odbila glavna struja njegove koalicije.

Damask je uzvratio da je spreman na dijalog, ali "bez uslova".

Hatibova ponuda naišla je na dobar prijem u SAD-u i u Arapskoj ligi, a na kraju i kod dva velika sirijska saveznika, Rusije i Irana, s kojim je sirijski opozicioni vođa nedavno imao dosad neviđeni susret.

Bonus video: