Sjekloća noćas protiv Australijanca Bika

Biće to posljednji kvalifikacioni meč, a pobjednik te borbe boksovaće za titulu svjetskog šampiona u supersrednjoj kategoriji, WBC verzije.
93 pregleda 2 komentar(a)
Nikola Sjekloća, Foto: Luka Zeković
Nikola Sjekloća, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.02.2013. 17:12h

Atlantik Siti će u noći između subote i nedjelje biti poprište najvažnijeg profesionalnog meča crnogorskog boksera Nikole Sjekloće. Budvanin će se prvi put boriti na profi ringu u Americi, i to za naslov zvaničnog pretendenta na titulu prvaka svijeta u supersrednjoj kategoriji verzije WBC.

Rival 34-godišnjem internacionalnom i prvaku Mediterana je godinu mlađi Sakio Bika, Australijanac rođen u Kamerunu.

"Znam da je Bika veoma snažan. Gledao sam njegove mečeve na televiziji i na internetu. On zna da udari veoma jako i toga se moram čuvati, mada ne mislim da je dobar tehničar. U tome vidim svoju šansu. Na tome će se i zasnivati moja taktika, da nametnem svoj stil i koristim prednost u tehnici. Ovo će biti prvi moj profesionalni meč u Americi, mada sam ovdje učestovao na amaterskom Svjetskom prvenstvu 1999. godine".

"Ovo je, ipak, sasvim nešto drugo, jer sam upotpunosti usredsređen na jednog rivala, Biku, a zajedno sa trenerom sam na osnovu snimaka njegovih borbi i pripremao taktiku", kazao je Sjekloća, prvi na listi izazivača šampiona WBC verzije, Amerikanca Andre Vorda.

Sjekloća je slavio u svih 25 prethodnih borbi, a u amaterskom ringu je osvajao bronze na Svjetskom prvenstvu u Bangkoku 2003. godine i medalju istog sjaja na Evropskom prvenstvu u Tampereu 1999.

Sa druge strane, Bika je duže u profesionalnom ringu, u kojem je slavio 30 puta, čak 21 put nokautom, uz pet poraza i dva remija. Zvjezdani trenutak, meč za titulu prvaka svijeta u WBA verziji, izgubio je jednoglasnom odlukom sudija od Vorda krajem 2010. godine. Bika je prethodno diskvalifikovan u borbi za zvaničnog pretendenta na meč sa šampionom IBF verzije, pošto je Francuza Žan Pol Mendija žestoko udario dok je rivalu koljeno bilo oslonjeno na patos.

"Sa novim trenerom, Kevinom Kaningemom, pripremio sam nekoliko strategija za meč sa Sjekloćom. Mogu da ga pobijedim i želim da to, na radost publike, uradim nokautom. Ali biću oprezan i neću ponoviti grešku kao 2010. godine kada sam diskvalifikovan u borbi za obaveznog pretendenta. Iskusniji sam, a iz takvih situacija se puno nauči", rekao je Bika, drugorangirani na WBC listi.

Njihov meč direktno će prenositi HBO televizija, a biće pretposljednja borba večeri. U završnoj borbi u „Bordvok holu”, za svjetskog prvaka u lakoj kategoriji WBC-a boksovaće Edrijen Broner i Gevin Ris. Upravo je Broner nadolazeća zvijezda američkog boksa, jer je nokautom završio čak 21 od svojih 25 borbi.

Mediji i stručna javnost njegov talenat upoređuju sa Flojdom Mejvederom Džuniorom. Ris je iskusni Velšanin sa 37 pobjeda, uz po jedan poraz i remi.

Bonus video: