Zvanični omaž najboljim filmovima u istoriji Holivuda

Svaka od 84 zlatne statuete na posteru predstavlja jedan nagrađeni film, autor postera je 26-godišnji britanski crtač i ilustrator Oli Mos
0 komentar(a)
Oskar, poster, Foto: Filmofilia.com
Oskar, poster, Foto: Filmofilia.com
Ažurirano: 14.02.2013. 15:13h

Američka filmska akademija, koja po 85. put organizuje dodjelu Oskara, osmislila je ove godine zvanični poster ceremonije, koja će se održati 24. februara u Los Anđelesu, kao omaž svim “najboljim filmovima” u istoriji Holivuda.

Snage će odmjeriti i filmadžije poput Mihaela Hanekea i Ben Zejtlina

Svaka od 84 zlatne statuete na posteru predstavlja jedan nagrađeni film - Oskar u smokingu za “Umjetnika” (2011), Oskar okrenut prema mikrofonu za “Kraljev govor” (2010), Oskar koji odgovara na pitanja u kvizu za “Milionera iz blata” (2008).

Autor postera je 26-godišnji britanski crtač i ilustrator Oli Mos koji je na Tviter nalogu objasnio da se u radu uglavnom oslanjao na svoje kinematografsko znanje ili uspomene na pojedine filmove, ali da je za one najstarije, poput “Kavalkade” slavnog Frenka Lojda iz 1933, ipak morao malo da istražuje.

Novi film reditelja Stivena Spilberga, “Linkoln”, sa 12 nominacija predvodi ovogodišnja ostvarenja u trci za prestižne nagrade Američke filmske akademije, koje će biti dodijeljene 24. februara u Holivudu.

Dodjela Oskara održaće se 24. februara u pozorištu “Dolby Theatre“ u Holivudu

Ukupno 11 nominacija ima film “Pijev život” Anga Lija. Snage će odmjeriti i filmadžije poput Mihaela Hanekea i Ben Zejtlina, reditelje filma “Zvjeri južnih divljina”. Njihovi filmovi našli su se među nominovanima za najbolja ostvarenja, a oni se takmiče i za nagradu za najbolju režiju.

Novi film Toma Hupera, mjuzikl “Jadnici”, osvojio je osam nominacija kao i romantična komedija “Silver Linings Playbook” Dejvida O' Rasela, dok je ratna drama Ben Afleka “Argo” nominovana u sedam kategorija.

Dodjela Oskara održaće se 24. februara u pozorištu “Dolby Theatre“ u Holivudu, a domaćin večeri je Set Makfarlan.

Najveći oskarogubitnici

Iako je mnogo filmova koji su zaslužili ovu prestižnu nagradu i na kraju je nisu osvojili, prema anketi koju je proveo “Sky Movies”, “Bjekstvo iz Šošenka” Franka Darabonta nalazi se na prvom mjestu.

Odlična zatvorska drama 1995. godine izgubila je u “trci” za Oskara, a statuu za najbolji film te godine osvojio “Forest Gamp”. Frank Darabont našao se i na drugom mjestu sa filmom koji je takođe nastao prema djelu Stivena Kinga, a riječ je o “Zelenoj milji” koji je te godine izgubio od filma “Američka ljepota”.

Na trećem se mjestu nalazi “Avatar” koji je izgubio od filma “Katanac za bol”.

Pored navedenih, neki od najvećih Oskar gubitnika su “Saving Private Ryan” (Shakespeare In Love 1999), ”Star Wars” (Annie Hall in 1978), “Mary Poppins” (My Fair Lady 1965), “Doctor Zhivago” (The Sound of Music 1966), “Pulp Fiction” (Forrest Gump 1995), “To Kill a Mockingbird” (Lawrence of Arabia 1963).

Bonus video: