Jeste li znali priču o Todoru i Ružici, durmitorskom Romeu i Juliji

Priče durmitorskog kraja su uglavnom surove, poput ove nepredvidive planine. Poneka je ljubavna, ali malo koja sa srećnim završetkom
211 pregleda 4 komentar(a)
Todorov do, Foto: Vlado Vujisić
Todorov do, Foto: Vlado Vujisić
Ažurirano: 12.02.2013. 08:19h

Kroz dugu istoriju, ispredane su mnoge legende o Durmitoru. O obilju nematerijalne kulturne baštine svjedoče brojni toponimi, gotovo svi proistekli iz legendi. Neke sa srećnim neke sa nesrećnim krajem. Neke se više pamte, poneke tek diskretno. Većina priča surovu priču poput ove nepredvidive planine. Poneka ljubavnu, ali malo koja onu sa srećnim završetkom.

Cijela priča nije ”Ljuba Momčilova” koja se veže za legendu o drevnom Pirlitoru. Ima ih bezbroj. Među njima i malo zapažena legenda o Todoru i Ružici, durmitorski Romeo i Julija po kojima su dobili imena poznati katun Todorov do i Ružica, katun na Sinjajevini.

Legende iz kojih su nastali toponimi nijesu zaobišli ni kanjon Tare. Ređaju se oni od njenog izvora do Šćepan Polja. Jedna od turistički najpoznatijih destinacija je Radovan luka, omiljeno svratište splavara i raftera. Jasno je što je luka ali, mnogima nije što nosi to ime.

Po predanju, Radovan nije ni lovac niti ribolovac, niti čobanin po čijim bi sudbinama ovaj lokalitet ostao upamćen. Priča je ljubavna i sa tragičnim krajem koji se povezuje za ovaj prostor uzvodno od sela Tepca.

Radovan luka

Ljubavni trougao Radovana sa sestrama bliznakinjama Bojanom i Trojanom okončan je u bukovima ”Suze Evrope”. Narodni pjesnik to nazva ”Ljubav, bolest što nema lijeka”. Dilema kojoj će se privoljeti za Radovana je bila nerješiva. Kod Bojane i Trojane stalne prepirke jer je objema bio izabranik srca. Izlaza mu nije bilo, kaže legenda, i nađe rješenje skokom sa litica u Taru.

Prema legendi, ni sestre ga nijesu mogle preboljeti. Nedugo iza njega i one nađoše ljubavnog lijeka u valovima Tare.

Iza Radovana osta luka. Jedna stijena u blizini nosi ime Bojana, a nedaleko odatle, jedna pećina je nazvana po Trojani.

Bonus video: