Čarapić: Tužilaštvu nije prijećeno iz vrha, već sa nekog dna

Vrhovna državna tužiteljka ne osjeća strah za svoju funkciju, iako je Siniša Stojković, kako je tada saopšteno iz tužilaštva, rekao da je u istom vrhu dogovorena i njena smjena
10 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2013. 20:27h

Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić saopštila je da smatra da suspendovani šef budvanske kriminalističke policije Siniša Stojković nije govorio u ime “političkog vrha”, kada je prijetio osnovnom tužiocu i tražio da se obustavi istraga protiv Milenka Rabrenovića, optuženog da je prijetio novinarki “Vijesti” Oliveri Lakić i njenoj porodici.

"Mislim da ta poruka nema nikakve veze s dogovorom u vrhu političke vlasti. To, prema našoj ocjeni, u svakom slučaju nije poruka s vrha, već sa nekog dna, sa kojim ćemo pokušati da se obračunamo u zakonskom postupku", istakla je Čarapić.

Kazala je i da ne osjeća strah za svoju funkciju, iako je Stojković, kako je tada saopšteno iz tužilaštva, rekao da je u istom vrhu dogovorena i njena smjena, “zbog pogrešnih odluka koje je donosila”.

“Ne osjećam nikakav strah i ne bih se izjašnjavala o ostanku na mjestu vrhovnog državnog tužioca”, rekla je Čarapić, nakon saslušanja na skupštinskom Odboru za antikorupciju.

Siniša Stojković, Foto: Savo Prelević

Stojković je uhapšen krajem decembra 2012. pod sumnjom da je posredovao kod osnovnog državnog tužioca u Podgorici da ne preduzima dalje službene radnje u postupku koji se vodi protiv Rabrenovića.

On je, pisalo je u saopštenju tužilaštva, tokom posredovanja upozorio osnovnu državnu tužiteljku Ljiljanu Klikovac da bi dalje vođenje tog postupka ugrozilo napredovanje Veselina Veljovića na mjesto direktora ANB i Vladana Jokovića na mjesto direktora policije.

Stojković tada ukazao da su napredovanja navodno “dogovorena u političkom vrhu"

“Ukazao je takođe, da je u političkom vrhu navodno dogovoreno i razrješenje Vrhovnog državnog tužioca, zbog pogrešnih odluka koje je donosio. U kontekstu ovih okolnosti sugerisao je Osnovnom državnom tužiocu da se pazi pokrenutog postupka jer bi u suprotnom i on mogao biti razriješen”, pisalo je u ranijem saopštenju Čarapić.

Joković je, prema informacijama “Vijesti”, trenutno najbliži čelnoj poziciji u Upravi policije.

I dalje traže ko je Mići naložio da prijeti

Čarapić je saopštila da dosadašnji tok istrage za sada nije ukazao na Veselina Veljovića kao izvršioca, u slučaju protiv njegovog nekadašnjeg šefa obezbjeđenja Milenka Rabrenovića.

Milenko Rabrenović, Foto: Savo Prelević

Ona je, međutim, rekla da na taj slučaj nije stavljena tačka i da će tužilaštvo nastaviti da prikuplja dokaze, kako bi se pronašli nalogodavci. Osnovno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Rabrenovića (44), zbog sumnje da je prijetio novinarki “Vijesti” Oliveri Lakić i njenoj porodici.

Lakić je istog dana Veljovića označila kao nalogodavca. Tužilaštvo je mjesecima vodilo istragu protiv dugogodišnjeg šefa obezbjeđenja bivšeg direktora policije, jer se došlo do sumnje da je on 9. februara 2011. godine, sa njemačkog broja, pozvao novinarku Jasminu Muminović, a potom, predstavljajući se kao “Boško”, nikšićkim akcentom uputio uvrede, psovke i teške prijetnje na račun Lakićeve, njene kćerke i cimerke sa kojom je u to vrijeme živjela tokom studija u inostranstvu.

Galerija

Bonus video: