Znaci da prebrzo starite iznutra

To onemogućava normalan protok vazduha. Spavajte na boku. Možete sebi pomoći jastukom među nogama koji će vam pomoći da cijelu noć ostanete na boku.
190 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2013. 20:27h

Najpoznatiji znakovi starenja su bore na licu te opuštena koža na tijelu. Međutim znakovi starenja dosta ranije su evidentni na mjestima gdje ih ne možemo vidjeti – u našem tijelu. Da li ste već počeli da starite iznutra? Otkrijte sami i vidite prepoznajete li se u ovim znakovima.

Suva usta

Suva usta ujutru mogu biti znak apneje, potencijalno ozbiljnog poremećaja sna u kom disanje nekoliko puta prestaje i počinje. Ako želite da znate imate li ovaj poremećaj, odgovorite sami sebi na ova pitanja: hrčete li? Budite li se mrzovoljni i s glavoboljom? Osjećate li se tokom dana umorno? Zaspite li dok čitate ili gledate TV? Imate li problema s pamćenjem i koncentracijom? Ako ste na dva ili više pitanja odgovorili s "da", pripadate rizičnoj grupi osoba koja pati od apneje. Spavanje na leđima može uzrokovati da vam se jezik zalepi za nepce te da blokira disajni put. To onemogućava normalan protok vazduha. Spavajte na boku. Možete sebi pomoći jastukom među nogama koji će vam pomoći da cijelu noć ostanete na boku.

Crvene oči

Upaljene oči mogu biti znak artritisa - bolne upale i ukrućenja zglobova. Isti ćelijski proces koji uzrokuje upalu u zglobovima, može uzrokovati i upale u očima koje zbog toga postaju crvene. Istraživanja su pokazala da što prije liječite artritis, imaćete bolje dugoročne rezultate.

Dakle, posjetite svog ljekara na prvi znak nevolje. Kako biste izbjegli ili ublažili artritis, pokušajte da uzimate buhač, biljku s dugom istorijom korišćenja u tradicionalnoj i narodnoj medicini. Buhač ima velika protivupalna svojstva i zaista može da vam pomogne.

Zagasito siva koža

Ako vam je koža izgubila sjaj i čini se blago sivkasta, postoji mogućnost da imate problema s bubrezima. Bubrezi filtriraju toksine i višak tečnosti iz krvi, koji se zatim izlučuje u urinu. Kad hronično otkazivanje bubrega dosegne poodmaklu fazu, opasni nivoi tečnosti, elektrolita i toksina mogu da se akumuliraju u tijelu. "Dobra vijest" je ta da problemi s bubrezima mogu uzrokovati anemiju, što će dovesti do sivkaste kože, a to je onda znak upozorenja prije nego što situacija postane ozbiljnija. Ako primijetite da vam koža izgleda zagasito i to tako traje već neko vrijeme, provjerite svoje stanje kod ljekara.

Gubitak čula mirisa

Gubitak čula mirisa može biti rani znak upozorenja na Parkinsonovu bolest. Degenerativni nervni poremećaj obično počinje polako i pogoršava se tokom vremena, a vodi do mišićnih podrhtavanja, sporosti pokreta, promena u govoru i demenciji. Bolest možete "uhvatiti" u ranoj fazi, i to tako što ćete testirati svoje čulo njuha. Štapić za oči namočite u alkohol i počnite da ga prinosite nosu, a početna tačka neka bude od pupka. Ako miris osećate kada se štapić nalazi na osam do 12 centimetara od nosa, njuh vam je u redu. Ali ako štapić morate približiti na manje od četiri centimetra, posetite lekara i proverite svoje stanje.

Nedostatak dlaka na nogama

Iako naša kultura ohrabruje žene da se oslobode svih dlaka na tijelu, ćelave noge ili nožni prsti znak su upozorenja za vaskularne bolesti koje mogu dovesti do moždanog i srčanog udara! Ispod kože se nalaze folikuli s dlakama koje krv održava živima. Kada se ugojite, nivo holesterola s vremenom raste i plak se gomila u arterijama što dovodi do zakrčenja. Kao rezultat toga javlja se umiranje folikula, a samim tim i nestanak dlaka. Imate li dlaka na nogama i nožnim prstima? Ako je odgovor negativan, posjetite ljekara. Ako želite preventivno da djelujete, počinite zdravo da se hranite i redovno vježbate, piše T portal.

Bonus video: