Film Vong Kar-vaja otvara 63. festival Berlinale

Ovogodišnji Berlin prvi je veliki festival nakon dugo vremena na kojem su u programu čak tri post-YU filma, iz tri zemlje
113 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2013. 13:53h

Film hongkonškog reditelja Vong Kar-vaja “The Grandmaster”, o životu legendarnog majstora borilačkih vještina Ip Mana, otvoriće sjutra 63. Berlinski filmski festival.

"U našem takmičarskom programu vidljivo je da se mnogo toga događa u istočnoj i centralnoj Evropi"

“To je veliki filmski ep s veličanstvenim slikama o majstorima borilačkih vještina. Tu je prikazana ta velika umjetnost koja je izumrla s posljednjim majstorima koja je u Aziji uvijek bila i velika filozofija”, kazao je Diter Koslik, direktor festivala.

Za Zlatnog medvjeda - glavnu nagradu Berlinala, takmičiće se, od sedmog do 17. februara, 19 filmova.

“Uz Lokarno, San Sebastjan i Kan, mi smo najstariji filmski festival. Možda je jedna od posebnosti Berlinala to što imamo ogromnu publiku i što ga mogu posjetiti obični građani.

U našem takmičarskom programu vidljivo je da se mnogo toga događa u istočnoj i centralnoj Evropi. Imamo šest ili sedam filmova u konkurenciji koji se bave problemima tih zemalja ili tamošnjom situacijom”, kazao je direktor festivala Diter Koslik.

Takmičarski program

U okviru takmičarskog programa 63. Berlinala biće prikazani filmovi “Dug i srećen život” ruskog reditelja Borisa Hlebnikova, “Prince Avalanche” (SAD) Dejvida Gordona Grina, “Lekcije iz harmonije” (Kazahstan/Njemačka) Emira Baigazina, “Vic+Flo su vidjeli medvjeda” kanadskog reditelja Deni Kotea, “U ime...” poljske rediteljke Malgoške Šumovske, “Camille Claudel 1915” Bruna Dimona, francusko ostvarenje “Elle s'en va” (Mojim putem), u režiji Emanuel Berko, “Epizoda u životu berača željeza” (Bosna i Hercegovina/Francuska/Slovenija) reditelja Danisa Tasovića, “Gloria” (Čile/Španija) reditelja Sebastijana Lelioa, njemački film “Gold” Tomasa Arslana, “Opatica” (Fracuska/Njemačka/Belgija) Gijom Niklua, “Layla Fourie” (Njemačka/Južnoafrička Republika/Francuska/Holandija) u režiji Pija Mare, “Neophodna smrt Čarlija Kantrimena” (SAD) Fredrik Bonda, “Ničija kćer Haevon” (Republika Koreja) Hong Sangsua, “Raj: Nada” (Austrija/Francuska/Njemačka) reditelja Ulrih Zajdla, “Spuštena zavjesa” (Iran) Džafar Panahija i Kambozia Partovija, “Dječija poza” (Ruminija) Kalin Peter Necer, “Obećana zemlja” (SAD) Gas Van Sant i “Propratni efekti” (SAD) Stivena Soderberga.

“Panahi u Iranu ima zabranu obavljanja svog zanimanja. To znači da on više ne smije snimati filmove. No, on je ipak snimio jedan igrani film. Mi smo jako srećni da taj film imamo, to će biti svjetska premijera i mi smo srećni da nastavljamo svoj angažman za slobodu umjetnosti na Berlinalu, kao što smo to činili i protekle 63 godine”, kazao je Koslik.

“Before Midnight” Ričarda Linklejtera i “Dark Blood” Džordža Sluzera, dugo odlagani posljednji film Rivera Finiksa u glavnoj ulozi, biće prikazani u glavnom porgramu, ali van takmičarskog dijela.

Tri post-YU filma

Ovogodišnji Berlin prvi je veliki festival nakon dugo vremena na kojem su u programu čak tri post-YU filma, iz tri zemlje (BiH, Hrvatske i Srbije), ali sva tri se bave bosansko-hercegovačkim temama.

Na 63. Berlinalu biće prikazan i dokumentarac Ivane Todorović u kategoriji kratkog filma

Najbolje je pozicioniran bosanski oskarovac Tanović, čija drama o romskim skupljačima željeza: “Epizoda u životu berača željeza”, koji će biti prikazan u takmičarskom programu.

Preostala dva filma će biti prikazana u sporednom, ali cijenjenom programu “Forum”. Prvi je od njih srpski “Krugovi” Srdana Golubovića - film koji se bavi sudbinom trebinjskog mirotvorca Srđana Aleksića, a drugi “Odbrana i zaštita” Bobe Jelčića, film kojeg je poznati pozorišni reditelj smjestio u svoj rodni Mostar.

Na 63. Berlinalu biće prikazan i dokumentarac Ivane Todorović u kategoriji kratkog filma, u programu “Forum” biće prikazano ostavrenje i Marte Popivode, dok će u programu “Generacija” biti prikazan crtani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka juniora.

Galerija

Bonus video: