Najstarija biblioteka u Crnoj Gori - 145 godina

Cetinjska čitaonica, sa svim dostignućima, predstavlja svojevrsni kamen međaš prošlosti i budućnosti, pismenosti i profesionalizacije
193 pregleda 0 komentar(a)
čitaonica "Njegoš", Zetski dom, Foto: Danijela Lasica
čitaonica "Njegoš", Zetski dom, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 05.02.2013. 10:15h

Narodna biblioteka i čitaonica „Njegoš“ na Cetinju, proslavila je svoj 145 rođendan. Na svečanosti u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“, istaknuto je da je ova najstarija biblioteka u Crnoj Gori - nekadašnja Cetinjska čitaonica, još od prvih dana postojanja, predstavljala kulturno žarište crnogorske Prijestonice, te da je njena prosvjetiteljska uloga u potpunosti afirmisana i ostvarena.

Literatura je segmentirana u pet odjeljenja - za odrasle, za djecu, periodika, zavičajni fond i odjeljenje obrade

I za prvog čovjeka grada, Aleksandra Bogdanovića, Narodna biblioteka i čitaonica „Njegoš“ pripada redu institucija od državnog značaja, te da kada se govori o njenoj dugovječnosti, zapravo se istovremeno govori i o crnogorskoj kulturi, o prosvjetiteljstvu na ovim prostorima.

"Za svog dugog trajanja, radom i nasljeđem, cetinjska čitaonica postala je neizostavan dio kulturnog spektra našeg naroda i naše zemlje. Imajući u vidu bogat istorijat i apsolutno jedinstven, a prevashodno dragocjen fond, Narodna biblioteka i čitaonica „Njegoš“ danas je jedna od onih institucija po kojima se Cetinje, kao centar crnogorske kulture, prepoznaje", rekao je Bogdanović.

Direktorica Narodne biblioteke i čitaonice „Njegoš“ Saša Lovre – Božović istakla je da proslava biblioteke koja nosi ime Petra II Petrovića Njegoša, ustvari predstavlja uvod u događaje koji će biti upriličeni povodom 200. godišnjice rođenja crnogorskog slavnog pjesnika i vladara.

Kamen međaš prošlosti

Za direktoricu Centralne narodne biblioteke „Đurđe Crnojević“ Jelenu Đurović, Cetinjska čitaonica, sa svim dostignućima, predstavlja svojevrsni kamen međaš prošlosti i budućnosti, pismenosti i profesionalizacije bibliotečke djelatnosti kod nas.

Narodna biblioteka i čitaonica „Njegoš“ u svom fondu ima više od 112 hiljada jedinica

Za prisutne zvanice u kraljevskom pozorištu, priređen je i umjetnički program, tokom kojeg su nastupili glumci Ivana Mrvaljević i Danilo Čelebić, muzičarka Žana Marinković, te operska pjevačica Aleksandra Vojvodić - Jovović.

U sklopu svečane proslave 145 godina od osnivanja Narodne biblioteke i čitaonice „Njegoš“, emitovan je i dokumentarni film o radu te institucije.

Pregled građe na internetu

Narodna biblioteka i čitaonica „Njegoš“ u svom fondu ima više od 112 hiljada jedinica. Literatura je segmentirana u pet odjeljenja - za odrasle, za djecu, periodika, zavičajni fond i odjeljenje obrade.

Od 2007. godine, cetinjska gradska biblioteka involvirana je u sistem COBISS, pomoću kojeg je omogućen pregled građe na internetu.

Danas, Narodna biblioteka i čitaonica „Njegoš“ ima više od 500 članova.

Bonus video: