Popravka spomenika na Cetinju košta preko dva miliona eura

Program "Cetinje grad kulture" počeo je 2010. obilježavanjem državnih jubileja - 100 godina od obnove Kraljevine Crne Gore
175 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2013. 19:35h

Program "Cetinje grad kulture 2010-2013" koji obuhvata misiju rekonstrukcije spomenika kulture kao i otvaranje novih kulturnih institucija i značajnih manifestacija u crnogorskoj Prijestonici, do sada, kako piše u odgovoru Ministarstva kulture Crne Gore, ide predviđenim tempom, a Vlada je donijela odluku da se "zbog značaja i kvaliteta" Program nastavi do 2015. godine.

Vlada Crne Gore je u martu 2010. godine usvojila Elaborat o opravdanosti osnivanja višenamjenskog centra MACCOC

Program "Cetinje grad kulture" počeo je 2010. obilježavanjem državnih jubileja - 100 godina od obnove Kraljevine Crne Gore, u okviru kojeg je obilježeno i 150 godina od smrti knjaza Danila Petrovića Njegoša, i 100 godina od osnivanja Kraljevskog pozorišta "Zetski dom".

"Svi jubileji obilježeni su akademijama, primjerenim svečanostima uz štampanje stručnih publikacija. Kako se u 2010. godini navršilo 520 godina od smrti Ivana Crnojevića, osnivača Cetinja, inhumirani su zemni ostataci Ivana Crnojevića u dvorskoj crkvi na Ćipuru, čime se odala počast jednoj od najznačajnijih ličnosti u istoriji Crne Gore", navodi se u odgovoru Ministarstva kulture, čije je preseljenje iz Podgorice na Cetinje, takođe dio Programa "Cetinje grad kulture".

"Ministarstvo kulture preseljeno je na Cetinje i za ovu namjenu adaptirana je i opremljena zgrada nekadašnje rezidencije predsjednika Crne Gore. Nova rezidencija u zgradi Plavog dvorca koji je takođe adaptiran za potrebe rezidencije predsjednika, a završeni su i radovi na uređenju terena oko rezidencije", navodi se u odgovru Ministarstva.

Program je počeo da se realizuje i zbog većinekulturnih dobara na Cetinju, kojima je bila neophodna sanacija i zaštita od daljeg propadanja. Do sada su izvršeni konzervatorsko-restauratorski radovi na spomeniku Lovćenska vila, sanacioni radovi na Kraljevskom pozorištu "Zetski dom" i Biljardi, sanacija krova i enetrijera Vladinog doma, rekonstrukcija Mauzoleja vladike Danila, sanacija grobnog mjesta Miodraga Dada Đurića na Košćelama...

"U skladu sa novim zakonima iz oblasti kulturne baštine i Zakonom o kulturi, pristupilo se reorganizaciji pojedinih institucija i osnivanju novih institucija iz oblasti kulturne baštine. Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, čime je definisana nova programska koncepcija institucionalne organizacije u ovoj oblasti.

Na Cetinju je 2010. godine počela i sanacija Spomen kompleksa mauzoleja "Petar II Petrović Njegoš" na Lovćenu

Ove institucije biće smještene u bivšoj upravnoj zgradi 'Obod', gdje su radovi u toku. U dijelu objekta koji je namijenjen Centru za konzervaciju i arheologiju biće privremeno smješten Fakultet likovnih umjetnosti zbog požara u zgradi bivšeg Ruskog poslanstva. U toku je i izrada Monografije 'Crnogorske dinastije', autora prof. dr Đorđija Borozana i prof. dr Živka Andrijaševića.

Kupljena je zgrada nekadašnjeg Belgijskog poslanstva, gdje će biti privremeno smješteni pojedini odsjeci Fakulteta likovnih umjetnosti", navodi se u odgovru Ministarstva kulture, kada je riječ o već realizovanim projektima Programa "Cetinje grad kulture 2010-2013".

Kao jedan od kapitalnih projekata treba pomenuti i otvaranje Crnogorske galerije umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Balšića pazaru.

Vlada Crne Gore je u martu 2010. godine usvojila Elaborat o opravdanosti osnivanja višenamjenskog centra MACCOC (Marina Abramovic Community Center Obod Cetinje). U toku je izrada master plana za MACCO Cetinje koja je povjerena arhitekti Remu Kolhasu i njegovom OMA timu.

On i Marina Abramović su, krajem septembra prošle godine, promovisali prvi koncept za master plan, a kako najavljuju iz Ministrstva kulture, adaptacije bivše upravne zgrade "Obod", za potrebe smještaja Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore u kojoj će se privremeno smjestiti Fakultet likovnih umjetnosti, ide po predviđenom planu i biće završena u toku 2013. godine.

Za 2013. godinu Program "Cetinje grad kulture" predviđao je i restauraciju Dvorca kralja Nikole kao i sanaciju Reljefa Crne Gore

Prema predlogu Kapitalnog budžeta za 2013. godinu za opremanje i revitalizaciju bivše uprvne zgrade Obod biće izdvojeno preko milion i po eura.

Na Cetinju je 2010. godine počela i sanacija Spomen kompleksa mauzoleja "Petar II Petrović Njegoš" na Lovćenu za koju je zadužena Direkcija javnih radova. Crnogorske građane će finansiranje radova na sanaciji tunela koji vodi do mauzoleja koštati 624.000 eura a projekat mora biti zavšren ove godine.

Međutim, u odgovoru iz Ministarstva navodi se da u periodu 2010-2012, javni tender za izvođenje pomenutih radova nije uspio zbog izostanka tražene ponude. Direkcija će, kako se navodi u odgovoru: "U ovoj godini ponoviti postupak u cilju završetka radova na tunelu Mauzoleja".

Za 2013. godinu Program "Cetinje grad kulture" predviđao je i restauraciju Dvorca kralja Nikole kao i sanaciju Reljefa Crne Gore. Projekti rekonstrukcije i restauracije Dvorca kralja Nikole i sanacije Reljefa su završeni, ali u odgovoru iz Ministarstva stoji da će realizacija ovih projekata uslijediti tek 2014. godine. Za ovu aktivnost. Vlada je opredijelila kapitalnim budžetom po 100.000 eura.

"Kako smo dinamiku aktivnosti za 2013. godinu uskladili sa Zakonom o budžetu za 2013. godinu i sredstvima opredijeljenim za Program 'Cetinje grad kulture', realizacija ovih projekata može se očekivati u 2014. godini".

Filermosa pod zemljom

U toku 2013. godine najavljen je i projekat "Ikona Filermosa", odnosno njeno izmješta-nje iz Narodnog muzeja (Plave sobe) u Cetinjsku pećinu. Projekat vodi Prijestonica Cetinje tako da smo odgovor potražili u kabinetu gradonačelnika Cetinja.

"Formom i dimenzijama, sala će upućivati na karakteristike lokalne baštine povezane sa ekumenskim i duhovnim vrijednostima"

"Ovom prilikom možemo naglasiti da je idejni projekat izmještanja ikone Bogorodice Filermose u prostor Cetinjske pećine već urađen, a njegovu izradu obezbijedio je Inženjerski muzej Republike Italije.

Stoga, pred nama je izrada glavnog projekta, za koju je već izdvojeno 130 hiljada eura iz kapitalnog budžeta za tekuću fiskalnu godinu. Već predstojećih mjeseci, Prijestonica Cetinje raspisaće tender za izbor projektanta", rekao je Miloš Prelević, savjetnik gradonačelnika Cetinja.

Prema projektu, koji nam je predstavio Prelević, ikona će biti izložena u podzemnoj sali, koja će biti formirana u samoj Cetinjskoj pećini. Riječ je o prostoru koji će se u cjelosti nalaziti ispod zemlje, a prema planiranim gabaritima, u salu će moći da stane najviše stotinu posjetilaca.

"Formom i dimenzijama, sala će upućivati na karakteristike lokalne baštine povezane sa ekumenskim i duhovnim vrijednostima. Naravno, neće biti zapostavljen ni muzejski i kontemplativni karakter, koji je neophodan kako bi se ukazalo na dragocjenost izložene ikone", kazao je Prelević.

Bonus video: