TRI BOJE ŽUTO

Led rasvjeta uništava Van Gogove "Suncokrete"

Suncokreti su gotovo postali sinonim sa imenom umjetnika i njegovom slikarskom tehnikom
299 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2013. 17:29h

Suncokreti na slikama Van Goga “u cvatu“ su već 125 godina, ali sada su počeli da venu. Razlog tome je led rasvjeta u muzejima i galerijama. Istoričari umjetnosti i istraživači su zabrinuti jer pod uticajem energetski djelotvornih rasvjetnih tijela, na poznatim slikama blijede izvorne boje.

Uprkos očiglednim koristima led rasvjete za okolinu, novine “Independant” pišu o tome kako njihova svjetlost polako utiče na pigment - neke nijanse žute se raspadaju i dobijaju primjese zelene i smeđe boje. To je otkriveno u nizu eksperimenata.

Uz pomoć rendgena, naučnici su proučavali tri žute boje na Van Gogovim, Sezanovim i Gogenovim slikama. Srednje žuta boja ostala je relativno postojana pod takvim hemijskim djelovanjem, dok su druge dvije - svijetlo i žark-žuta - bile podložne promjenama pod uticajem led rasvjete.

Najviše je štete pretrpjela slika “Vaza s 15 suncokreta“ koja se, s drugim slikama slavnog holandskog impresioniste, nalazi u Muzeju Van Gog u Amsterdamu. Zabrinuti za sigurnost umjetničkih djela, stručnjaci upozoravaju kako će se situacija pogoršati ukoliko se nešto brzo ne preduzme.

Klaus Habfast laboratorijski ispitujući cijeli slučaj kazao je da se stanje slike može još dodatno pogoršati. Hasfast prepoznaje vrijednosti led rasvjete, ali u isto vrijeme i podstiče odgovorne u muzeju da razmisle kakvu štetu rasvjeta donosi Van Gogovim platnima te tako pronađu zlatnu sredinu.

Suncokreti su tema prisutna u dvije serije slika mrtve prirode holandskog slikara Vinsenta van Goga. Oni su gotovo postali sinonim sa imenom umjetnika i njegovom slikarskom tehnikom. Pored pejzaža i autoportreta, ovo su vjerovatno najpoznatija Van Gogova djela.

Suncokreti su gotovo postali sinonim sa imenom umjetnika i njegovom slikarskom tehnikom

Prva serija Suncokreta nastala je u Parizu tokom 1887. godine i karakteristična je po tome što se suncokreti nalaze na podu, dok je na slikama druge serije nastalim u Arlu Van Gog slikao buket suncokreta u vazi.

Kako se Suncokreti ubrajaju u najznačajnija Van Gogova djela, izlagani su na svakoj retrospektivnoj izložbi ovog slikara od 1901. godine. Prodati su 1987. godine za rekordnu sumu od 39.921.750 dolara japanskom tajkunu Jasuo Gotou.

Danas se slika nalazi u Seiji Togo Jasuda, memorijalnom muzeju moderne umjetnosti u Tokiju. Priča kaže da je Van Gog za života uspio da proda samo jednu sliku, a naslikao ih je oko 900 i nacrtao 1100 crteža i skica. Ukupna vrijednost tih djela danas dostiže milijarde dolara.

Galerija