Rončević da plati 800 eura zbog prijetnji novinaru "Vijesti"

Kažnjen bivši policijski službenik zbog ugrožavanja bezbjednosti novinara “Vijesti”
61 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2013. 16:52h

Presudom pljevaljskog Osnovnog suda, bivši policijski službenik Slavko Rončević moraće da plati 800 eura kazne zbog ugrožavanja bezbjednosti novinara “Vijesti” Gorana Malidžana 4. oktobra prošle godine ispred Doma vojske.

Rončević je tog dana, nakon predizborne tribine DPS-a, Malidžanu uputio prijetnje: “Što si o meni ono pisao, krvi ću ti se napiti jednog dana”.

U obrazloženju presude sudije Branka Pejovića, piše da je sud u cjelosti prihvatio iskaz svjedoka–oštećenog Malidžana, smatrajući da je objektivno i pošteno svjedočio.

“Sud je u potpunosti odbacio odbranu okrivljenog, koja je po mišljenju suda bila tendeciozna u cilju izbjegavanja krivične odgovornosti”, piše u obrazloženju odluke suda.

Takođe, navedeno je da je svjedočenje odbrane Rončevića obezvrijeđeno saslušanjem sjedoka oštećenog, kao i iskazom svjedoka Božidara Jelovca, novinara “Dana”.

Sud je mišljenja da je okrivljeni upravo, kako je i pomenuo u sudnici, a što je rekao i oštećeni, imao motiv da uputi prijeteće riječi, jer je Malidžan, tokom 2003. godine u listu “Vijesti” objavio tekst, gdje je u lošem kontekstu opisivan Rončević, kao i jedan od svjedoka Goran Čavić, navedeno je u obrazloženju presude.

“Iz tog razloga sud je mišljenja, nakon što se oštećeni na parkingu Doma vojske verbalno ’zakačio’ sa Goranom Čavićem, okrivljeni iskoristio priliku izrevoltiran ranijim pisanjem oštećenog o njemu da upravo tada uputi prijeteće riječi. Prijetnje je oštećeni shvatio ozbiljno, uplašio se i osjetio se nebezbjedim, jer je mišljenja da je okrivljeni spreman da svoje prijetnje ostvari, kad mu se ukaže prilika”, piše u presudi. Rončević ima pravo da uloži žalbu na presudu najkasnije u roku od osam dana.

Napad na novinara “Vijesti” uslijedio je nakon predizbome tribine DPS-a u Pljevljima i vatrenog govora premijera Igora Lukšića, koji je tog popodneva listove “Vijesti” i “Dan” svrstao u opoziciju i ocijenio da smućkani zajedno “ne mirišu tako dobro”.

Napad na novinara “Vijesti” uslijedio je nakon predizbome tribine DPS-a u Pljevljima i vatrenog govora premijera Igora Lukšića

Napad na Malidžana fotoaparatom slikao je Jelovac, ali se tada i sam našao na udaru lokalnog DPS aktiviste Mustafe Brahića. Brahić se na njega obrušio riječima: "seljačino", "bijedo", "fukaro"... "Danje smeće"...

Namješteni svjedok

U obrazloženju presude piše da je sud u potpunosti prihvatio svjedočenje Božidara Jelovca, koji je svjedočio pošteno i čiji se iskaz poklopio sa svjedočenjem Malidžana.

“Sud je posebno ubjeđen da je Jelovac govorio istinu, prilikom suočenja sa svim saslušanim svjedocima, koje je predložio okrivljeni, jer je ovaj svjedok prilikom suočenja djelovao krajnje ubjedljivo, samouvjereno, kako se samo ponaša svjedok koji govori istinu. Dok su svi ostali svjedoci prilikom suočenja sa ovim svjedokom bili na momente zbunjeni, nesigurni, a posebno svjedoci Čavić, Radoje Stevančević i poseban svjedok Periša Šljukić, koji je prilikom suočenja sa Jelovcem bio krajnje nesiguran, crven u licu, pa je sud shvatio da je govorio neistinu, te da je nagovoren od strane okrivljenog da ističe podatke koji su neistiniti”, piše u obrazloženju.

Sudija je za Šljukića u presudi koristio izraz “namješteni svjedok”.

Galerija

Bonus video: